15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Migranti so ga napadli s steklenico

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Britanski lastnik stanovanja v španski provinci Málaga je bil hospitaliziran, potem ko je odpotoval iz Anglije, da bi se soočil s skupino migrantov, ki se je naselila na njegovem posestvu v Španiji.

Torkov incident se je zgodil v Manilvi, ki leži približno 100 kilometrov jugozahodno od Málage. Žrtev je bil Michael, ki so ga dva dni pred tem poklicali sosedje iz španskega stanovanjskega kompleksa in ga obvestili o gibanju na njegovem posestvu. Ko je postalo jasno, da je skupina moških vlomila v nepremičnino in zdaj živi v njej, je britanski državljan odletel iz Liverpoola, da bi si vrnil  na svoj dom.

Po poročanju španskega časopisa El Confidencial je Michael opazil, da so bile ključavnice zamenjane, zato je z balkona sosednjega stanovanja prišel v svoje stanovanje. Ko je vstopil v svoj dom, je identificiral “tri moške, verjetno maroške narodnosti.”

Skvoter ga je po glavi udaril s steklenico

Izrazili naj bi namero, da bodo uveljavljali svoje pravice po španski zakonodaji, napeta razprava je prerasla v napad, nato pa je eden od skvoterjev uporabil steklenico in z njo napadel Britanca in ga ranil.

“Eden od njih je uporabil steklenico, s katero je lastnika stanovanja med pretepanjem večkrat udaril po telesu in glavi,” piše v policijskem poročilu. Poškodovanca so odpeljali v bolnišnico, kjer je preživel noč na opazovanju.

Po španski zakonodaji je težko ukrepati proti skvoterjem

Kasneje se je izkazalo, da je skvoterjem omogočil dostop do nepremičnine nekdanji najemnik brez vednosti ali soglasja lastnika, poroča lokalni vir, ki ga navaja El Mundo. Po španskih liberalnih zakonih o skvotiranju je znano, da lastniki težko izženejo nezakonite uporabnike iz nepremičnine, ko imajo dostop do nje, zato je potrebna sodna intervencija.

Sodni postopek v zvezi s tem je bil pospešen z ustavnimi spremembami leta 2018; vendar se lastniki nepremičnin še vedno pogosto znajdejo v pravnih težavah, ko skušajo stvari vzeti v svoje roke. To vprašanje želi rešiti manilvski župan Mario Jiménez. Izrazil je zaskrbljenost zaradi napada, ki “ne koristi občini ali komur koli zunaj naših meja.”

“Za rešitev problema skvotinga je potreben razum, da se sodnikom in državnim varnostnim silam ter organom zagotovijo potrebna orodja za boj proti njim,” je dodal.

Podoben primer v Franciji

Podoben primer se je pred kratkim zgodil v francoskem Nantesu, ko je skrajno levičarska skupina aktivistov v prazno stanovanje upokojenega para, ki zdaj biva v domu za upokojence, naselila migrante iz Konga in Sirije. Država vnuku upokojencev ni pomagala pri izselitvi migrantov iz stavbe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine