10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Migranti ropajo hiše na meji med BiH in Hrvaško

Hiše Srbov, ki so bili pregnani s Hrvaške, so postale migrantom iz Sirije, Iraka, Pakistana in Afganistana lahke tarče za ropanje. To so za Srpskainfo potrdili posamezni Srbi, ki so bili izgnani s Hrvaškem in se njihove hiše nahajajo v bližini meje z BiH, med Bihaćem in Veliko Kladušo.

Tako je nekdo, ki ima hišo in premoženje v bližini Vojnića, in občasno prihaja tja iz BiH, kjer zdaj živi, povedal, da so mu sorodniki sporočili, da je njegova hiša oropana in da so jo najbrž izpraznili migranti. Ti imajo v teh dneh preko Korduna glavni koridor za pot proti severu. 

“Naletel sem na grozen prizor. Vhodna vrata so bila razbita, v hiši pa vse razmetano. Kopali so se in odnesli v glavnem garderobo, posteljnino, odeje, obutev in nekaj hrane. Tisto malo, kar smo si spet uredili po našem begunstvu, so nam zdaj odnesli migranti. Vem kakšne, težave preživljajo, tudi mi smo preživeli nekaj podobnega, ampak, ko najdete oropan dom, je tudi to grozno,” je dejal lastnik oropane hiše, ki je želel ostati anonimen.

Na policijo se ni obrnil, ker misli, da ne bo imel koristi od tega.

Opaziti je sicer povečano prisotnost policije ampak očitno tudi oni ne morejo zaščititi imetja, hiše v kateri nihče ne živi, pa še to so v glavnem srbske hiše. In med povratniki je prisoten strah. “Bojijo se za svojo varnost, ker gre večinoma za starejše ljudi,” še pravi sogovornik.

Predsednik Zveze Srbov iz regije, Miodrag Linta, je za Srpskainfo dejal, da najostreje obsojajo dejstvo, da se posamznim ali pa skupini migrantov dovoljuje, da vlamljajo, uničujejo in ropajo srbske hiše.

»Pozivam vlado republike Hrvaške, na spoštuje lastno Ustavo in zakone in omogoči popolno varnost državljanom srbske narodnosti na krajiškem področju. Pozivam tudi delegacijo EU v Zagrebu in EU v celoti, naj zahtevajo od hrvaške vlade, naj omogoči popolno varnost Srbom. Srbi na Hrvaške živijo v težkem, zagotovo tragičnem položaju. Problemi z migranti bodo samo še povečali negotovost in strah med preostalimi Srbi. Bojim se, da bo to samo dodatno pospešilo proces njihovega izseljevanja,« je dejal Linta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine