17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Migranti povzročajo težave v grški vasici

Piše: A. S.

Grška namestnica Ministra za migracije in azil Sofia Voultepsi  je prejela pismo majhne grške skupnosti iz vasi Malakasa, ki šteje 500 prebivalcev in je oddaljena približno 40 kilometrov od Aten, v katerem vaščani nemudoma zahtevajo zaprtje migrantskega centra v bližini.

Njihovo zahtevo naj bi sprožila ponavljajoča se dejanja vandalizma, požiganja, napadov na cerkve in na zasebne domove in ropov, za katere so odgovorni tamkaj naseljeni migranti. Vaščani zahtevajo, da se tri tisoč migrantov naseljenih v tamkajšnjem centru premesti drugam, po poročanju grškega časopisa Ethnos report.

Zadnja kaplja čez rob, zaradi katere so se obupani vaščani obrnili na namestnico ministra, je bil napad na dom starejšega občana s kamni, ki so jih naj bi jih migranti metali v njegova okna in vrata ter s tem povzročili znatno škodo. Prav tako naj bi poskušali zažgati cerkev blizu železniške postaje.

Po napadih je predsednik skupnosti , Kostantinos Litsas, zapisal, da je Malakasa presegla svoje meje potrpežljivosti in tolerance, glede migrantov in njihovega vandalizma.

Podpisniki pisma pa so opozorili tudi na absurdnost, da mora skupnost petstotih prebivalcev podpirati skoraj 3,000 migrantov in prosilcev za azil. »Slikovito naselje petstotih prebivalcev, oddaljeno 40 kilometrov od Aten, je na svojem hrbtu nosilo zadnjih pet let še 2,800 prebivalcev. Če primerjamo to s svetovnimi merili, je enako kot, če bi 10 milijonov stalnih prebivalcev sprejelo 500 milijonov gostov!« poudarjajo ogorčeni Grki v pismu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine