14.5 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Migranti povečujejo pritisk! Število prošenj za azil v EU lani naraslo prvič po letu 2015

Število prošenj za azil v EU je lani naraslo prvič po letu 2015. Glavni razlog je veliko povečanje števila Venezuelcev, ki so v Evropo pribežali zaradi politične in gospodarske krize, kažejo danes objavljeni podatki Evropskega azilnega podpornega urada (Easo).

 

Lani je prošnjo za azil v EU vložilo več kot 714.000 ljudi. To je 13 odstotkov več kot v letu 2018 in prvo povečanje po letu 2015.

Število prošenj za azil je naraslo, čeprav je lani v EU prispelo manj nezakonitih priseljencev kot leto prej. Razlog za to je, da je za azil zaprosilo veliko takih, ki za vstop v schengensko območje ne potrebujejo vizumov – poleg Venezuelcev še državljani Kolumbije, Salvadorja in Hondurasa.

“Danes objavljene številke kažejo, da moramo biti previdni in okrepiti prakse glede azila, čeprav so se razmere izboljšale glede na tiste pred nekaj leti,” je poudarila izvršna direktorica urada Easo Nina Gregori. Izpostavila je, da EU potrebuje trajnosten in pravičen azilni sistem, ki bo odporen na krize, piše na spletni strani urada.

Največ prosilcev za azil je bilo v lanskem letu sicer iz Sirije, okoli 72.000. Na drugem mestu je Afganistan s 60.000 prosilci, na tretjem pa Venezuela, od koder je za azil zaprosilo 45.000 ljudi. Število prošenj za azil iz Venezuele se je lani več kot podvojilo glede na leto prej, ko je bilo teh prošenj okoli 22.000.

Azil v EU je lani sicer dobilo le pet odstotkov venezuelskih državljanov, ki so zaprosili zanj. Najpogosteje so ugodili prošnjam državljanov Sirije (85 odstotkov), Jemna (82 odstotkov) in Eritreje, najmanjšo stopnjo podeljenih azilov pa beležijo za državljane Severne Makedonije (en odstotek).

Na splošno so v EU lani odobrili eno od oblik zaščite okoli 33 odstotkom prosilcev za azil oz. približno tretjini, še navaja Easo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine