13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Migranti krivi za povečanje kriminala na Bavarskem

V prihajajočem poletju bodo v nemški deželi Bavarski prvič od leta 1945 poostrili policijske zakone. Razlog za to je povečana stopnja kriminala, ki se je razpasla in pričela ogrožati varnost državljanov. Policiji bo tako omogočeno nošenje ročnih bomb in infiltracija v spletne pogovore brez suma o konkretnem kaznivem dejanju, nejasne pa bodo postale tudi meje med pristojnostmi obveščevalnih služb in policije. 

Predlagateljica zakona je Krščansko-socialna unija (CSU), sestrska stranka Krščansko demokratske unije (CDU) Angele Merkel, zato bo ta najverjetneje sprejet brez kakšnih večjih uporov. Ta načrt daje policiji pooblastilo brez primere za spremljanje državljanov, po mnenju strokovnjakov, bo s tem prišlo do največje zaostritve zakonov od leta 1945, zaradi vidnih elementov prepredanja pristojnosti policije in  obveščevalnih služb.

Manj bo osebne svobode
V skladu s predlogom bodo imeli policisti pravico pregledovati vsebino pisem, pregledovati sisteme informacijske tehnologije, namestiti osebje pod krinko in nositi kamere. Opozicija sicer predlogu nasprotuje, a je dejstvo, da imata CDU-CSU skupaj s socialisti večino v parlamentu. Medtem, ko nekatere skrbi, da bi lahko ti zakoni postali vzor za celotno Nemčijo, pa se je pri tem se je potrebno dotakniti razmer v mestu Flensburg na severu Nemčije, kjer so bila območja v mestu nedavno razglašena kot nevarna, kar je vodilo do povečanja pristojnosti policije za obdobje štirih tednov.

Povečanje števila nasilnih kaznivih dejanj in kraj v Flensburgu sta razloga, ki sta vplivala na sprejem novih poostrenih ukrepov. Po navedbah Voice of Europe se bodo pod drobnogledom znašli predvsem mladi, ki bodo lahko preiskani brez predhodno podanega suma z namenom vzpostavitve nadzora v mestih, po tem, ko so horde migrantov prišle v državo in pričele povzročati nemire, ki jih pred tem prebivalci niso poznali, ti pa se v večini prav tako niso zavedali pomena varnosti, ki se večini zdi samoumevna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine