22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Migrante z ladje Gregoretti si bo razdelilo pet držav ter Cerkev v Italiji

Države članice Evropske unije so se danes dogovorile o porazdelitvi 131 migrantov, ki so obtičali na ladji italijanske obalne straže Gregoretti. Odgovornost za migrante bodo prevzele Francija, Nemčija, Luksemburg, Irska in Portugalska ter Cerkev v Italiji, je danes pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije.

 

Pri Evropski komisiji niso pojasnili, koliko migrantov bo sprejela katera od držav, a naj bi jih največ ostalo v Italiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je vztrajal, da ne bo dovolil izkrcanja migrantov, dokler se zanje ne najde rešitev. Ladja Gregoretti je zasidrana v pristanišču mesta Augusta na Siciliji, minister pa je danes sporočil, da se bodo lahko migranti izkrcali v prihodnjih urah.

Salvini je danes sicer na Facebooku zapisal, da je na krovu ladje še 116 migrantov, medtem ko obalna straža poroča o 115 migrantih. Pred dnevi je ladjo že zapustilo nekaj migrantov, med njimi nosečnica in mladoletniki.

Italijanska obalna straža je v četrtek zvečer v Sredozemskem morju rešila okoli 140 migrantov, ki so se z dvema gumijastima čolnoma odpravili na pot iz Libije v Evropo in na morju zašli v težave. Rešene migrante je prevzela ladja Gregoretti, a ji italijansko notranje ministrstvo sprva ni dovolilo vplutja v katero od italijanskih pristanišč. To je storilo šele v nedeljo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine