18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Migrant, ki je v Nemčiji na vlaku zabodel pet ljudi v psihiatrično bolnišnico, namesto v pripor; kljub temu, da gre za islamista, naj bi bil razlog za napad njegovo slabo duševno stanje

Piše: A.S.

V petek je iraški migrant, ki naj bi bil povezan z islamskim terorizmom, v Nemčiji na vlaku začel napadati potnike z nožem. Ob tem je ranil tri ljudi. Kljub temu, da obstaja jasna vez med napadom in terorizmom, je pisarna okrožnega tožilca mnenja, da gre za »duševno motenega« posameznika, sam napad po noče prišteti med versko ali politično motivirane napade.

Napad se je zgodil ob 7.40 uro zjutraj blizu mesta Aachen, ko je v Iraku rojen moški začel z nožem napadati naključne potnike. Na srečo je 31-letnega napadalca s pomočjo dveh potnikov razorožil in obvladal policist, ki je potoval na istem vlaku. Od petih ranjenih oseb, so štiri potrebovale oskrbo v bolnišnici.

Napadalec je prispel v Nemčijo v času velikega migrantskega vala, ki mu je leta 2015 takratna kanclerka Angela Merkel odprla vrata. Ob prihodu naj bi uporabljal različne identitete, zaradi česar so imeli policisti po njegovi aretaciji težave z ugotavljanjem iz katere države pravzaprav prihaja. V domu za begunce, kjer je prebival takoj po prihodu v Nemčijo, naj ne bi skrival svojih islamističnih radikalnih stališč, zaradi česar je osebje begunskega doma nanj opozorilo policiste. Tako naj bi se že leta 2017 znašel na seznamu možnih terorističnih islamistov.

Kljub temu pa je po petkovem napadu pisarna okrožnega tožilca, ki je prevzel primer, kot glavni razlog za napad navedla duševno neuravnovešenost in ga je namesto v pripor poslala v psihiatrično bolnišnico. Ob tem kot motiv za napad noče omenjati možnih političnih, terorističnih in verskih motivov, temveč naj bi šlo le za posameznika, ki so mu »popustili živci«.

Novičarski medij Junge Freiheit ob tem opozarja, da tako tudi pri mnogih drugih storilcih tovrstnih zločinov nemška vlada namenoma tišči glavo v pesek in noče priznati, da se pri takšnih napadih pojavljajo vzorci, da so napadalci migranti in da gre za napade, ki jih motivira islamizem.

Sorodne vsebine