4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Migrant iz Iraka skušal iztiriti nemški vlak

Na Dunaju so prijeli Iračana, ki naj bi skušal izvesti sabotažo na železnici v Nemčiji. Moški je priznal, da je skušal postaviti oviro na tire, a zanikal, da bi pripadal teroristični skupini Islamska država (IS). Njegov odvetnik je tudi zagotovil, da “ni imel radikalnega ozadja”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Iračana so prijeli v ponedeljek v sodelovanju z nemškimi oblastmi. Kot je sporočilo nemško tožilstvo, naj bi obdolženi oktobra lani nad tiri hitre železnice med Nürnbergom in Münchnom nastavil jeklenico ter lesene tramove, da bi tako povzročil iztirjenje vlaka. Ta je sicer naletel na oviro, a se je le rahlo poškodoval, iztiril pa ni.

Nato so podobno pripravo iz jeklenice odkrili tudi na tirih v Karlshorstu na vzhodu Berlina. Tudi v tem primeru ni prišlo do hujše nesreče, a kot je opisala tiskovna predstavnica tožilstva na Dunaju Nina Bussek, je bilo to zgolj posledica tega, da naprava ni bila narejena dovolj dobro. Sicer pa je obdolženi 42-letnik načrtoval ubijanje ljudi, je prepričana.

Avstrijska policija je prijela tudi njegovo ženo, ki jo sumijo, da mu je pomagala pri kaznivih dejanjih, je še povedala Bussekova.

Na münchenski policiji so opozorili, da še vedno preiskujejo, ali je imel morda Iračan pomočnike. Zaenkrat sicer nimajo nobenih dokazov, da bi bil del kakšne teroristične celice, so pojasnili za dpa.

V bližini prizorišča oktobrskega napada na vlak so odkrili grozilna sporočila v arabščini in grafit, povezan z IS. Decembra pa so v bližini napadenih tirnic našli arabske dokumente in zastavo IS. Osumljenec, ki govori zgolj polomljeno nemščino, teh najdb ni mogel pojasniti, je še povedal njegov odvetnik.

Osumljenec je sicer živel na Dunaju z družino kot begunec in ni bil na seznamu potencialnih terorističnih osumljencev. Ni imel kazenske kartoteke in ga niso imeli za nevarnega javnosti, je še povedala Bussekova z avstrijskega tožilstva.

Obtožili so ga poskusa terorističnega umora, terorističnega uničenja lastnine, sodelovanja v teroristični organizaciji in organiziranega kriminala, je še povedala Bussekova. Če bo obsojen, mu grozi dosmrtni zapor, še navaja dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine