32.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Migracijski pritisk v Evropsko unijo presega pred-pandemsko raven

Piše: Jože Jan

V Španijo je leta 2021 prispelo okoli 40.000 migrantov, v Evropsko unijo pa 200.000, kar je največ po letu 2017.

Evropska agencija za zaščito meja Frontex je objavila poročilo, v katerem razkriva, da se je število ilegalnih migrantov v letu 2021 vrnilo na pred-pandemsko raven. Frontex trenutno deluje predvsem  na morski meji Grčije, kamor prihaja na tisoče migrantov skozi Turčijo.

Po podatkih Frontexa, večina prestreženih in vrnjenih migrantov prihaja iz Sirije, kjer se državna vojna še ni popolnoma končala. V letu 2021 je skoraj 200.000 migrantov nezakonito vstopilo v Evropsko unijo. Po mnenju strokovnjakov Frontexa, sta vzrok povečanja migracijskega pritiska na Evropo – poleg odprave omejitev mobilnosti zaradi pandemije – poslabšanje gospodarskih razmer v številnih afriških državah in prihod talibanske diktature na oblast v Afganistanu.

Čeprav je glavna pot, ki jo uporabljajo migranti, še vedno osrednje sredozemsko območje (lansko leto je po tej poti v Evropo prispelo 65.362 migrantov), se je balkanska pot zelo povečala. Po podatkih Frontexa je skozi balkansko pot prispelo okoli 60.000 migrantov.

Balkanska pot je v zadnjem času najbolj privlačna, saj omogoča vstop preko držav, ki ne zahtevajo vizuma, kot je Srbija. Od tam migranti poskušajo znova in znova, dokler jim ne uspe vstopiti na Hrvaško. Velika večina nezakonitih migrantov na balkanski poti je Sircev, sledijo pa Tunizijci, Maročani, Alžirci in Afganistanci.

 Vir: ABC

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine