7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

»Migracije dvigujejo intelektualno vrednost Zahoda.« Mogoče je res najboljše, da se papež Frančišek čimprej upokoji

Piše: Jo. Bi.

Na četrtkovem letu nazaj v Rim iz Kazahstana je papež Frančišek povedal novinarjem, da »dekadentni Zahod rojeva populizem; v politiki moramo znova začeti pri vrednotah… S Kitajsko potrebujemo potrpljenje dialoga,« poroča Radio Vatikan.

S tem, ko je pozabil sprejeti migrante, je Zahod veliko izgubil, saj »potrebuje ljudi«, je papež dejal novinarjem.

»Zakaj ne moremo oblikovati politike na Zahodu, kjer bi bili priseljenci vključeni z načelom, da je treba migrante sprejeti, spremljati, spodbujati in integrirati?« je vprašal. Ker drugače »ostane vse prazno«.

Papež je nadaljeval z vztrajanjem, da sam Zahod sestavljajo nekdanji migranti, vključno z njegovo domovino Argentino.

»Res je, da zaradi političnih razlogov v latinskoameriških državah stvari ne gredo najbolje,« je dejal, »vendar mislim, da je treba migracije jemati resno, saj nekoliko dvignejo intelektualno in srčno vrednost Zahoda.«

»Mislim, da Zahodnjaki nismo sposobni pomagati drugim ljudem,« je dejal. »Ali smo malo dekadentni? Mogoče, vendar moramo vrniti vrednote, vrednote Evrope, vrednote ustanovnih očetov, ki so ustanovili Evropsko unijo.«

Vatikan je medtem še vedno obdan z visokih zidom, ki preprečuje prost dostop inženirjem, tehnologom, umetnikom, učiteljem, strokovnjakom za nano znanost in kvantnim fizikom iz tretjega sveta, ki si s čolni trudijo doseči Evropo.

Mediji sicer že celo poletje poročajo, da bo papež Frančišek odstopil. To je julija potrdil tudi sam, ko je izjavil, da bo morda kmalu prišel čas, ko bo moral razmisliti o odstopu – in bi to storil, če bi čutil, da njegovo zdravje ne more služiti tako, kot bi moral. Pogovor z novinarji na poti iz Kazahstana v Rim najbrž potrjuje tezo, da s svetim očetom ni vse v redu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine