11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Mejna policija BiH opozarja: spomladi prihaja nov migrantski val

Direktor policijske mejne službe v BiH Zoran Galić po poročilih tamkajšnjih medijev opozarja na nov migrantski val, ob čemer je spomnil, da mejni policiji primanjkuje materialnih in tehničnih sredstev, da bi lahko pokrili vse lokacije, kjer se dogajajo ilegalni prehodi meje.

 

Po Galićevih besedah tudi podatki Agencije za zaščito meje EU oz. Frontex ter Mednarodne organizacije za migracije napovedujejo nov migrantski val, ki naj bi prišel spomladi, zlasti na zahodnobalkanski poti, kar bo seveda povečalo pritisk migrantov na BiH. Od lanskega septembra je prišlo do izmenjave in do sprememb števila ilegalnih prehodov meje glede na prejšnjo sezono. Po njegovo je v mejni policiji trenutno zaposlenih 2.228 ljudi, od katerih jih 200 ni vključeno v policijske enote. Na delovnih mestih mejne kontrole je razporejeno 1.677 policistov. Glede na dogajanje bi morali zaposliti še okoli 300 policistov.

Galić je tudi spomnil, da so trenutno nepokrita obmejna območja občin Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum-Foča in Trebinje. Primanjkuje jim tudi okoli sto službenih vozil ter opreme. V preteklem letu so sicer policisti iz BiH zavrnili 13.251 ilegalnih migrantov iz sosednjih držav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine