7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Medtem ko se prebivalci romunske vasi organizirano upirajo migrantom, jih celo nemški mediji označujejo za ksenofobe!

Le malo ljudi je slišalo za romunsko vas Ditrau (madžarsko Gyergyóditró, romunsko Ditrău), ki sedaj postaja simbol odpora Romunov proti migrantom.

 

Nedavno je ena večjih pekarn zaposlila tudi dva peka, doma iz Šri Lanke, očitno tudi z namenom, da na teh delovnih mestih zaposli čim več poceni delovne sile iz Azije. Vendar je sledil odpor domačinov, saj bi tovrstna praksa začela zbijati višine dohodkov. Na facebooku so oblikovali skupino proti migrantom in začeli s protesti, poroča Deutsche Welle.

Ob tem je zanimivo, kako so začeli nemški mediji poročati o Romuniji kot primeru ksenofobije, pri čemer krivijo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki da je v Romunijo izvozil svoj ideološki sistem. In sicer zato, ker naj bi v kraju Ditrau živela precej močna madžarska manjšina, ki je večinsko katoliška in spremlja informacije o migrantih preko madžarskih spletnih portalov. Prav zato jih sedaj liberalno usmerjeni mediji iz Sorosovega kroga obtožujejo ksenofobije in rasizma. Na tej strani je tudi romunski odvetnik madžarskega porekla Péter Eckstein-Kovács, ki opozarja na negativen vpliv madžarskih medijev na tamkajšnje prebivalstvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine