18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Med vikendom še vsaj 422 nezakonitih migrantov, nekateri so ob prečkanju meje skakali z vagonov

 

Piše: C. R.

Policisti so na območju Policijske uprave (PU) Koper v zadnjem vikendu (skupaj s ponedeljkom) obravnavali 170 nezakonitih prehodov državne meje, na območju PU novo mesto pa 252.

Na cesti od Gračišča proti Kubedu so v petek ob 23.50 ustavili osebni avtomobil Bmw 320D X drive, francoske registracije. Vozil ga je 45-letni državljan Severne Makedonije, z urejenim prebivanjem v Italiji, v vozilu je bilo še 7 državljanov Turčije, ki so nezakonito pristopili državno mejo. Postopki še potekajo.

Pri Galantičih so na božični večer ob 1.30 ustavili osebni avtomobil Opel Zafira, madžarske
registracije. Vozil ga je 30-letni državljan Moldavije, v vozilu je bilo še 7 državljanov Turčije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Ob 2. uri so pri odcepu za Gabrovico ustavili vozilo VW T-Roc, francoskih registrskih tablic. Voznik je bil 50-letni državljan Turčije, z dovoljenjem za prebivanje v Franciji. V vozilu je bila državljanka Turčije, ki je
nedovoljeno vstopila v Slovenijo. Ob 2.30 so pri Pregari ustavili vozilo Renault Megane, vozil ga je 27-letni državljan Ukrajine, v vozilu je bilo 6 državljanov Turčije, ki so
prestopili mejo nezakonito.

Na dan Božiča so v PU Koper dobili obvestilo, da je ob cesti za Skadanščino v gozdu
skupina migrantov. Policisti so prijeli 7 tujcev (5 državljanov Iraka, 1 državljan Turčije in 1 državljan Afganistana), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Z razgovori je bilo ugotovljeno, da je državljan Afganistana vodič, zato mu sledi kazenska ovadba.

Pri Dragonji so istega dne  ob 18. uri prijeli 4 državljane Turčije, ki so prestopili mejo nezakonito, poleg njih pa še voznika osebnega avtomobila Škoda Octavia, 47-letnega državljana Severne Makedonije. Vozilo je obtičalo izven vozišča v kanalu. Postopki še potekajo.Zvečer, ob 21.50, so na Mostičju ustavili vozilo Chrysler Vojager, romunske
registracije. Vozil ga je 46-letni državljan Ukrajine, v vozilu je bilo še 12 državljanov Iraka, ki so prišli v Slovenijo nezakonito.

V četrtek, 22.12., pa so policisti na območju PU Koper v zadnjih 24-ih urah obravnavali 67 nezakonitih prehodov državne meje.

Na območju PU Novo mesto so policisti med prazničnim vikendom pri nezakonitem prehodu državne meje v petek prijeli 95, v soboto 49, v nedeljo 40, v ponedeljek pa 68 tujcev, ki so prestopili državno mejo izven območja mejnih prehodov. Razen treh državljanov Iraka, ki so jih v ponedeljek prijeli na območju Rosalnic, so vse ostale prijeli na območju Posavja (Rigonce, Obrežje, Mokrice, Dobova). Tujci sicer prihajajo iz različnih držav (Kube, Tunizije, Rusije, Maroka, Indije, Alžirije, Bangladeša, Sirije, Pakistana, Nepala in Irana) postopki z njimi pa še niso zaključeni.

V petek, 23.12., so brežiški policisti obravnavali 101 tujca, ki so v državo prišli na nezakonit način. Tujce različnih državljanstev (Indije, Rusije, Maroka, Konga, Afganistana, Pakistana in Bangladeša) so prijeli na območju Orešja na Bizeljskem, Rigonc in Obrežja. Mejo so prečkali posamično ali v skupinah (ob prijetju so bili v skupinah od treh do dvaintrideset oseb). Postopki s tujci še niso zaključeni.

Policisti Postaje mejne policije Dobova so s pomočjo brežiških policistov prijeli in nato v nadaljnji postopek izročili štiri tujce, državljane Kuvajta, Maroka in Sirije. Nekaj pred deseto uro dopoldne istega dne so policisti na tovornem vlaku (kompozicija 35-tih vagonov je bila dolga več kot 5000 metrov), ki je pripeljal iz Hrvaške, opazili štiri osebe, ki so po zaustavitvi vlaka skočile iz vagonov in se podale v beg.  Tujce so približno dve uri zatem prijeli v bližini (Sela pri Dobovi).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine