2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Med prečkanjem Sredozemskega morja na poti v Evropo umrlo 35 ilegalnih migrantov

Piše: Ivan Šokić

Nedaleč od libijske obale se je prevrnil čoln na katere se je nahajalo 35 migrantov, ki so želeli ilegalno priti v Evropo. Po trditvah agencije za migracije ZN gre za drugo tako nesrečo v manj kot tednu dni.

Na obalo libijskega mesta Sabratha je v petek 15. aprila 2022 naplavilo razbitine čolna s katerim se je 35 večinoma afriških migrantov odpravilo proti evropski obali. Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je sporočila, da so iz razbitine izvlekli šest trupel migrantov, 29 ostalih pa je pogrešnih in se domneva, da so mrtvi.

Po trditvah IOM je to druga takšna nesreča v manj kot tednu dni. Pred tem se je nedaleč od mesta Sorman prevrnil lesen čoln na katerem se je nahajalo najmanj 20 migrantov. Dva migranta so rešili, 18 pa so jih razglasili za mrtve. Iz vode so povlekli šest trupel.

Da bi takšne tragedije v bodoče prepreičili ri IOM migrante ne pozivajo da ostanejo v svojih domovinah, namesto da rinejo v Evropo, temveč pozivajo razvite države, da zagotovijo sredstva namenjena iskanju in reševanju ter vzpostavljanju varnih mehanizmov za izkrcanje migrantov. Z drugimi besedami, IOM išče načine, kako bi ilegalnim migrantom olajšali pot v Evropo.

Na začetku aprila se je po trditvah organizacije Zdravniki brez meja v Sredozemskem morju utopilo več kot 90 migrantov. Do 11. aprila je letos med prečkanjem Sredozemlja umrlo 476 migrantov. Bogatijo pa tihotapci, ki vodijo migrante čez libijsko mejo in jih nalagajo na čolne s katerimi naj bi prišli do Evrope.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine