11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Maročani so zmago nad Portugalci proslavili z napadom na policijo in vandalizmom

Piše: G. K. (Nova24tv)

Ko je maroška ekipa dosegla zgodovinski uspeh na nogometnih zelenicah, s tem, ko je poslala domov favorizirane Portugalce, je rajalo pol Afrike. Mediji so se razpisali o prelomljenem “afriškem” uroku, ki je ekipam iz tega kontinenta do sedaj preprečeval uvrstitev v polfinale svetovnega prvenstva v nogometu. Povsem drugače so do sedaj reagirali maroški priseljenci v Evropi. Ko so premagali Belgijo, so se dvakrat odpravili na ulice, kjer so vandalizirali zasebno lastnino, razgrajali itd. Tako se je zgodilo tudi včeraj v Parizu, od koder prihajajo njihovi bodoči nasprotniki. 

Prišlo pa je tudi do spopadov s policisti. Mladi nogometni navijači so napadli policiste na glavni pariški ulici Champ Élysées. Do izgredov pa ni prišlo samo v Parizu. Nasilno rajanje so si privoščili tudi v Lillu in Avignonu. Mednarodni mediji poročajo, da so izgredniki zanetili požare, razbijali izložbena okna, policija pa je morala za obvladovanje množic uporabiti plinska prisilna sredstva.

Težave naj bi se pričele takoj po zmagi Maročanov nad Portugalci, vse skupaj pa je še eskaliralo, ko so se ulice napolnile s francoskimi navijači, ki so se veselili zmage njihovega moštva proti Angležem. Tako je bil zastavljen scenarij za predhodni obračun na ulicah. Med migranti, ki v Franciji živijo in delajo, ter domačini. Ulice so bile polne navijačev, maroških zastav, avti so uporabljali trobila, vse to ob obsežni policijski prisotnosti. Zbralo naj bi se jih koli 20 tisoč.

Dailymail poroča, da je bilo uvodoma rajanje miroljubno, a se je kaj hitro sprevrglo v nasilno. Kot že rečeno, je policija skušala obvladovati množice s solzivcem in pendreki, kasneje pa je za dobro mero še aretirala 74 ljudi. Možje v modrem so se v kaosu tudi pošteno lotili nekaterih izgrednikov, kot je razvidno iz posnetkov. Posnetki tudi jasno razkrivajo, da so nasilneži zoper policijo uporabljali pirotehnična sredstva.

 

Izgredi so bili pričakovani
Kot kaže so Parižani izgrede tudi pričakovali oz. se naučili iz lekcije belgijskih kolegov. Policisti so namreč že v petek naznanili, da bo na ulicah pristonih 1200 policistov, namen katerih bo obvladovati izgrede po tekmah. Podobno so ravnale tudi številne pariške trgovine, ki so vhode v poslovne prostore zavarovale pred nepridipravimi. Pri tem so imele še kako prav. Mediji namreč poročajo, da se je rajanje sprevrglo v nasilje, po tem ko so neki maroški navijači hoteli vdreti v trgovino, policija pa jim je to preprečila.

 

Kaj šele sledi?
Številni so prepričani, da je bilo včerajšnje divjanje šele uvertura v veliko večje, do katerega pa bo prišlo v sredo, ko se bosta pomerili maroška in francoska reprezentanca. “Naslednji teden bo Francija gorela, ne glede na poraz ali zmago, državo bodo obrnili na glavo,” je zapisal eden od francoskih uporabnikov Twitterja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine