-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Malta ne bo prevzela odgovornosti za ladjo z migranti, ki jo je Italija zavrnila

Malteška vlada je v petek zvečer v odgovor Italiji sporočila, da ne bo prevzela odgovornosti za reševalno ladjo Lifeline, ki je z več kot 200 rešenimi migranti obtičala v Sredozemskem morju. Že drugič v dveh tednih Italija blokira vplutje ladje z rešenimi migranti, ki je sedaj obtičala sredi morja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Malta ni koordinirala reševanja, niti ni pristojna, je pojasnil tiskovni predstavnik malteške vlade. Dodal je, da je reševalna akcija potekala med Libijo in italijanskim otokom Lampeduso. Ob tem so italijanskemu prometnemu ministru Danilu Tonanelliju očitali neodgovornost.

Italijanski minister pa je danes Malti po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA očital nečloveškost, ker ne želi pomagati reševalni ladji.

Reševalna ladja Lifeline, ki jo vodi istoimenska nemška humanitarna organizacija, je v četrtek po lastnih navedbah v mednarodnih vodah rešila več kot 220 migrantov. Italijanski notranji minister Matteo Salvini pa ji v petek ni dovolil vplutja v italijansko pristanišče, češ da bi to morala dovoliti Malta, saj je bila ladja takrat v malteških vodah.

Ob tem je malteški notranji minister Michael Farrugia v petek očital Salviniju, da naj se pozanima o dejstvih in da Malta ni odgovorna za ladjo.

Podobna zgodba se je prejšnji teden pripetila ladji Aquarius, ki ji Salvini prav tako ni dovolil vplutja, po nekaj ostrih izmenjavah besed med Rimom in Valetto pa je več sto rešenim migrantom svoja vrata odprla Španija.

Medtem je španska ministrica za izobraževanje Isabel Celaa v petek v izjavi sporočila, da je bil španski zunanji minister Josep Borrell v stiku z Malto, ki ji je ponudil pomoč glede ladje, ki jo je Italija zavrnila. Minister pa se je o tem pogovoril tudi z italijanskimi oblastmi, je sporočila Celaajeva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine