11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Madžarska pričakovano izstopila iz dogovora ZN o migracijah

Madžarska je danes sporočila, da se umika iz dogovora ZN o migracijah, češ da spodbuja gibanje ljudi, kar je nevarno za svet. Pravno nezavezujoči dogovor, ki ga je minuli teden po 18 mesecih pogajanj podprla večina držav članic ZN, se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju perečega vprašanja migracij.

 

ZDA pri dogovoru ne sodelujejo. Iz pogajanj so izstopile decembra lani, češ da določbe v dokumentu niso skladne z ameriško politiko do priseljevanja in beguncev.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po današnji seji vlade povedal, da je dogovor nevaren za svet in Madžarsko, saj bo spodbudil milijone, da se podajo na pot.

“Madžarska mora izstopiti iz postopka potrjevanja in daje s tem jasno vedeti, da na noben način ne meni, da so ukrepi ali smernice iz svežnja pot naprej,” je dejal Szijjarto.

Prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij določa 23 ciljev za bolj varen in urejen pretok ljudi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dogovor označil za velik dosežek, ki odraža skupno razumevanje o čezmejnih migracijah kot mednarodnemu fenomenu, ki potrebuje učinkovito upravljanje z mednarodnim sodelovanjem. Obenem tudi priznava pravico vsakega posameznika do varnosti, dostojanstva in zaščite.

Predsednik Generalne skupščine ZN Miroslav Lajčak je poudaril, da dogovor ne vzpodbuja migracij niti jih ne zaustavlja. Ni pravno zavezujoč in ne narekuje ali vsiljuje ničesar, saj v celoti spoštuje suverenost držav. “Lahko nas pa usmerja in pomaga izvleči koristi migracij in zmanjšati tveganja. Lahko nam ponudi novo platformo za sodelovanje in je lahko vir za iskanje ravnotežja med pravicami ljudi in suverenostjo držav,” je dejal.

Szijjarto je danes dejal, da na Madžarskem ne verjamejo, da je dogovor pravno nezavezujoč, kot piše v končni različici dokumenta. Budimpešta je med pogajanji izrazila zaskrbljenost, da bi lahko dogovor vodil v strožje ukrepe, ki bi vlade prisilili, da odprejo meje za migrante.

Dogovor bo formalno potrjen na meddržavni konferenci v Marakešu v Maroku 10. in 11. decembra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine