16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Macron bi kar finančno kaznoval članice EU, ki zavračajo begunce

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes podprl evropski pristop pri vprašanju migracij, pri tem pa tudi finančne sankcije proti članicam EU, ki zavračajo sprejem beguncev. Po pogovorih v Parizu sta z novim španskim premierjem Pedrom Sanchezom podprla vzpostavitev zaprtih sprejemnih centrov za migrante na območju EU.

“Ne moremo imeti držav, ki imajo velikanske koristi od evropske solidarnosti, ko pa gre za migrante, si lastijo pravico do nacionalnega egoizma,” je dejal Macron po pogovoru s Sanchezom.

“Naklonjen sem uvedbi sankcij, če ni sodelovanja,” je dejal na skupni novinarski konferenci s španskim premierjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dan pred mini vrhom EU o migracijah pa sta sogovornika podprla vzpostavitev zaprtih sprejemnih centrov na območju EU, kjer bi bili nameščeni migranti do obravnave njihovih prošenj za azil.

Te centre bi vzpostavili v skladu s standardi Visokega komisariata za begunce (UNHCR) “z evropskimi sredstvi, ki bi omogočila takojšnjo finančno solidarnost, hitro obravnavo primerov, evropsko solidarnost, tako da bi vsaka država na organiziran način sprejela ljudi, ki imajo pravico do azila”. Tiste, ki te pravice nimajo, torej ekonomske migrante, pa bi vrnili v njihove domovine, je dejal po poročanju francoskega časnika Le Soir.

Macron je pri tem izpostavil, da gre za drugačno in komplementarno rešitev “krize, ki deli Evropo”.

Sedaj tovrstnih zaprtih centrov ni, le nekaj jih obstaja v Grčiji in Italiji, ki jih vodi UNHCR, dodaja AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine