3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Kulturna obogatitev na Švedskem: Nič več božiča, zdaj je samo še “zimsko praznovanje”

Kulturna obogatitev v švedskem mestu Malmö je prišla do točke, ko si lokalni časopis ne drzne imenovati božiča, temveč raje govori o zimskem praznovanju.

“Torej, božič se zdaj imenuje ‘zimsko praznovanje’ v Malmöju? No pa imate … Čakam, da odprem svoja ‘zimska darila’, ki ležijo pod ‘zimskim drevesom’,” je norost na Švedskem po poročanju portala Voice of Europe označil eden od uporabnikov socialnega omrežja Twitter.

Bralce je namreč razjezilo poročanje o pripravi božičnega sejma v časopisu Sydsvenskan, kjer so opisali, kako se v Malmöju pripravljajo na božično praznovanje sredi zahtev po poostreni varnosti, zaradi katerih so sejem preselili s Trga Gustafa Adolfa na večji trg Stortorget.

Politična korektnost ali strah?
Časopis se je namreč odločil, da božič preimenuje v “zimsko praznovanje,” kar pa ni bilo pogodu določenim segmentom švedske javnosti. Nekatere je zanimalo, če je to prvič, da časopis uporablja izraz “zimsko praznovanje” za božič v neironičnem kontekstu, medtem ko je nekdo zapisal: “Kdo sploh želi praznovati skandinavsko zimo? Temno, +3 stopinje, moker sneg in veter, ki piha s hitrostjo 13 metrov na sekundo.”

Drugi so se spraševali, če to pomeni, da bodo tudi ramadan preimenovali v “praznik stradanja”, zato da ne bi prizadeli čustev kristjanov, ali pa je samo prepovedano žaliti muslimane? “Kako se izogniti napadu muslimanov: 1) Preimenujte božič v ‘zimsko slavje’, zato da ne bi vznemirjali muslimanov. 2) Če nas še vedno hočejo pobiti; dodajte betonske bloke in drugo ‘islamsko okrasje’ na trg. Kako za vraga smo prišli do te točke?” se je spraševal še en Šved.

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine