14.5 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Kritične razmere: Danska napovedala poostren nadzor na meji s Švedsko – zaradi “čezmejnega kriminala”

Evropa je v zadnjih letih tarča migracijskih prehodov, najhuje pa je v tistih državah, ki so jih s svojo migrantsko politiko vabile in jim na široko odprle vrata. Mednje zagotovo poleg Nemčije spada tudi Švedska, kjer je migrantov ogromno, s tem pa tudi izgredov, napadov, kriminala in ne nazadnje tudi umorov. Sosednje države nadzor na meji s Švedsko zaostrujejo, tako je danski pravosodni minister Nick Haekkerup napovedal, da bo Danska sredi novembra začela izvajati poostreni nadzor na meji s Švedsko. Kot razlog je navedel nedavne eksplozije in “čezmejni kriminal”, poleg tega pa je napovedal tudi podaljšanje nadzora na meji z Nemčijo zaradi migracij.

Na Danskem so se v zadnjih mesecih namreč vrstile eksplozije in tudi druga nasilna dejanja, za katere sumijo švedske tolpe, na Švedskem pa je znano, koliko je migrantov. Avgustovska eksplozija pred dansko davčno upravo v Københavnu in dvojni umor, ki je sledil streljanju v bližini prestolnice, sta primera “resnega čezmejnega kriminala”, je povedal Haekkerup. “Od februarja je na širšem območju Københavna odjeknilo 13 eksplozij,” je še dejal.

Nadzor se bo začel 12. novembra, izvajali pa ga bodo nekajkrat na teden, je povedal minister. Nadzor bodo izvajali pol leta na cestah, trajektih, vlakih in mostu Oresund, kjer so že leta 2015 izvajali poostreni nadzor, ki jih je stal na milijone evrov, le da bi varovali in hkrati omogočili normalne legalne prehode. København bo uvedel še več drugih ukrepov za večjo javno varnost, povečali bodo število nadzornih kamer, poostrili kazni za posedovanje eksploziva in vzpostavili specializirano enoto za čezmejni kriminal.

Danska vlada bo prav tako podaljšala nadzor na meji z Nemčijo, ki ga je uvedla v začetku leta 2016 zaradi migracijske krize. Svojo mejo z Dansko sicer od novembra 2015 zaradi migracij nadzira tudi Švedska, a žal prepozno.

Lana Božič/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine