10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Koronavirus znova prihaja v Evropo − tudi z migranti

Komaj si je Evropa dobro oddahnila od pandemije novega koronavirusa, ki je tako rekoč ustavil celotno javno življenje, Evropejci že trepetajo pred drugim valom COVID-19, ki ga hočeš nočeš na staro celino prinašajo tudi migranti.

Po balkanski poti se namreč v Evropo znova prebijajo množice mladih moških z Bližnjega vzhoda, precej pa jih je tudi iz Pakistana, ki je močno pod udarom novega koronavirusa. V začetku prejšnjega tedna je ta azijska država, ki je bila nekdaj del Indije, med vsemi državami sveta imela največji dnevni prirast novih okuženih, več kot 4.500 dnevno. Po številu novih smrtnih primerov je sicer zaostala za Mehiko, a je z nič kaj skromnim drugim mestom še vedno ena najbolj ogroženih držav na svetu, saj so v enem dnevu zabeležili več kot sto mrtvih. Osmega junija je v Pakistanu število okuženih preseglo 100.000, umrlo pa je 2067 ljudi.

Največ ilegalcev pride iz Pakistana!

Podatki iz Pakistana verjetno Slovenije ne bi zanimali, če ne bi bilo med ilegalnimi migranti veliko prav državljanov Pakistana. Velik delež imajo tudi migranti iz Afganistana in Maroka, toda podatek o pritoku migrantov iz Pakistana vzbuja veliko skrbi. Notranji minister Aleš Hojs je pred kratkim odredil napotitev dodatnih tisoč policistov na mejo s Hrvaško, potem ko v parlamentu ni bila sprejeta pobuda za aktiviranje 37. a člena Zakona o obrambi. Zaradi poostrenega nadzora meje so prijeli večje število migrantov, ki se prebijejo čez mejo peš (v gozdovih) ali pa v tovornjakih in tovornih vlakih. Policijske enote najbolj nadzorujejo obmejna območja na Kočevskem, v Beli krajini in Slovenski Istri, saj so ti deli najbolj obremenjeni. Število zajetih migrantov pa ne pove vsega, saj se nekaterim posreči priti čez mejo v Avstrijo ali Italijo, zadnje čase pa so italijanski organi precej migrantov vrnili v Slovenijo. Vseh zajetih migrantov pa ni mogoče vrniti nazaj na Hrvaško, saj jih približno ena tretjina zaprosi za azil, kar pomeni, da lahko ostanejo v Sloveniji in se prosto gibajo. Nedavno so tako zalotili skupino štirih migrantov, ki je skušala na starem mejnem prehodu pri Šentilju kar peš priti v Avstrijo. Vsi so imeli status mednarodne zaščite, kar jim omogoča prosto gibanje po naši državi, ne pa tudi zunaj nje. Prav tako se povečuje pritok migrantov iz Afrike – tudi tam se smrtonosni novi koronavirus vedno bolj širi. Verjetno k temu pripomorejo migranti, ki se največkrat odpravijo iz Libije čez Sredozemlje, kjer doživijo brodolom, na pomoč pa jim priskočijo ladje v lasti nevladnih organizacij, ki jih seveda ne odpeljejo nazaj v Libijo, pač pa v Evropo.

Maročani največkrat prosilci za azil

Posamezne policijske uprave (Ljubljana, Koper, Novo mesto, Maribor) dnevno objavljajo podatke o zajetih ilegalnih migrantih; te objavljamo vsak dan tudi na naši spletni strani. Nekoliko več pa povedo statistične preglednice, ki jih policija objavlja vsak mesec. Tako je policija objavila podatke o ilegalnih migrantih od začetka tega leta do konca maja, in sicer po državljanstvih. Iz preglednice je razvidno, da so na prvem mestu Pakistanci, teh so zajeli skoraj 900, kar je sicer nekoliko manj kot v istem lanskem obdobju. V primerjavi s prvimi petimi meseci lanskega leta se je močno povečalo število migrantov iz Maroka, zaznali pa so padec števila migrantov iz Alžirije. Na tretjem mestu so Afganistanci, medtem ko je število migrantov iz drugih držav že manjše, zanimivo je tudi, da statistika navaja tudi ilegalne migrante s hrvaškim državljanstvom – letos so jih prijeli 145. Za azil največkrat zaprosijo državljani Maroka, države torej, kjer je bila pred časom podpisana razvpita deklaracija o migracijah, znana kot »marakeški sporazum«. Ni znano, ali je Maroko na seznamu držav, kjer divja vojna, a za globalne režiserje multikulturizma to niti ni pomembno.

Kriminalna trojica obsojena v Italiji

In ko smo že omenili migrante, ki v Evropo prihajajo z ladjami v lasti levičarskih nevladnih organizacij, velja spomniti, da so z ladjo v lasti Sea Watch, ki jo je krmarila Carola Rackete, septembra lani na staro celino pripotovali tudi trije migranti, ki so se ukvarjali s kriminalnimi posli, a so jih pri njihovem nečednem početju zasačeni, sodišče v Messini v Italiji pa jim je prisodilo dvajset let zapora. Spoznali so jih za krive mučenja, spolnega nasilja, trgovine z belim blagom, sodelovanja v kriminalnih organizacijah in umora. Gre za 27-letnega Gvinejca in dva Egipčana, 26-letnega in 24-letnega. Zanimivo je, da je Racketejeva omenjene migrante ilegalno pripeljala na Lampeduso v času, ko so bila italijanska pristanišča za migrante zaprta, in to pod pretvezo, da bo migrante prevzela Libija, kar se seveda ni zgodilo. To je seveda le vrh ledene gore, saj je podobnih zgodb še precej. Že maja meseca so na Švedskem obsodili migranta iz Eritreje zaradi posilstva triletnice. Oblasti po navadi skušajo zgodbe o tem zamolčati, toda vse več je opozoril, da nevladne organizacije skrbijo v glavnem za uvoz kriminalcev v Evropo. Razlog je preprost: številne zapornike v severnoafriških državah tamkajšnji oblastniki izpustijo iz zapora pod pogojem, da zapustijo državo, največkrat pa odidejo prav v Evropo, kjer se lahko še naprej ukvarjajo s kriminalnimi posli.

Vojna proti evropski civilizaciji

Glede na aktualne razmere v zvezi z nemiri v ZDA in v Evropi iz menda protirasističnih nagibov pa velja spomniti, da so prav migranti priročno »živo orožje« v hibridni vojni proti evropski civilizaciji. Propaganda z vsiljevanjem občutkov krivde zaradi rasizma in ksenofobije je namreč že obrodila sadove predvsem po zaslugi močnih levičarskih jeder, ki imajo vpliv tudi na medije ne samo v Sloveniji, pač pa tudi marsikje po Evropi. O kriminalnih dejanjih, v katera so vpleteni migranti, je marsikje že prepovedano poročati …

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine