15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Koprski policisti ujeli kosovskega tihotapca ljudi

14. aprila je zvečer patrulja Policijske postaje Ilirska Bistrica pri opravljanju nalog varovanja državne meje v Dolenjah pri Jelšanah ustavila osebni avtomobil nemških registrskih številk. Ugotovili so, da 43-letni državljan Kosova, z začasnim bivanjem v Nemčiji, v vozilu prevaža še 9 državljanov Turčije.

V nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno, da so Turki državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili peš skozi gozd, iz smeri naselja Šapjane (Hrvaška) mimo naselja Jelšane in Dolenje (Slovenija) proti Ilirski Bistrici, nakar jih je pobral Kosovar in jih nameraval prepeljati v Italijo.

Posledično so državljana Kosova obtožili, da je po predhodnem dogovoru kot član kriminalne združbe čez državno mejo prepeljal skupino devetih državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev
za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Pri tem je imel vlogo prevoznika ilegalnih prebežnikov po ozemlju Slovenije, z namenom, da jih prepelje na območje drugih držav EU oz. v Italijo.

V pogovoru s Turki so slednji povedali, da so na različne načine prišli v Bosno in Hercegovino, nakar so jih tihotapci pretihotapili na Hrvaško, in nato iz Hrvaške z različnimi vozili prepeljali do državne meje, katero so nato morali prečkati sami. V Sloveniji jih je prevzel Kosovar, ki bi jih moral prepeljati v Trst. Tihotapci so samo s to skupino zaslužili najmanj 36.000 evrov.

Preiskovalni sodnik je za Kosovarja odredil pripor, pri čemer mu grozi zaporna kazen do osmih let in denarna kazen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine