5.6 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Koliko funkcij lahko naenkrat opravlja Tanja Fajon? Po novem vodi tudi evropski sklad za azil in migracije 2021-2027

“Po odhodu malteške kolegice Miriam Dalli v domačo politiko sem v Evropskem parlamentu danes v sklepni fazi pogajanj med institucijami EU danes prevzela še en izjemno pomemben finančni instrument: Sklad za azil in migracije 2021 -2027. Hvala Komiteju Evropskega parlamenta za človekove pravice in svoboščine za zaupanje in poročevalstvo,” je včeraj tvitnila predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.

 
Vloga tega sklada je v Sloveniji sicer malo znana. Smo pa našli podatek, da je bil sklad ustanovljen aprila 2014 kot skupni projekt Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije. Več o tem TUKAJ. Vendar je to podatek za sklad iz finančne perspektive 2014-2020, v tem času je Slovenija iz sklada dobila skoraj 15 milijonov evrov sredstev. Temeljni cilj naj bi bil “učinkovito upravljanje migracijskih tokov”.

Kakor je razvidno, naj bi sklad deloval predvsem z delitvijo denarja nevladnim organizacijam, ki bolj kot za oskrbo migrantov skrbijo za njihov čim večji “uvoz” v Evropo. Iz sklada pa naj bi se financirale tudi državne aktivnosti ob vzpostavljanju infrastrukture za oskrbo migrantov ob schengenski meji. Navadno vsaka država, ki kandidira za sredstva, predloži nacionalni program za izvajanja sklada, Evropska komisija pa ga potrdi.

Iz odzivov na tvit Fajonove je sicer mogoče razbrati, da so mnogi kritični do njene umestitve za vodenje migracijskega sklada, češ da sedi na dveh stolčkih. Nekatere je zanimalo, kaj ta sklad točno financira. Najbolj neposreden pa je bil uporabnik twitterja, ki ji je v odgovoru zapisal: “Kaj boste pokradli in nekaj dali bogim azilcem, ki prihajajo živeti zastojn v drugo državo. No sej itak vas ne briga, nimaste nobenga potomca… vseeno je kaj je po smrti ne ?!? Otroci pa če ne plačaš so brez kosila v šolah. Ko boste poskrbeli za naše potem tuhtaj za druge!”

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine