22.5 C
Ljubljana
sreda, 29 maja, 2024

Klofuta za multi-kulti-fanatike: Ciper začasno ustavil obravnavo sirskih prošenj za azil

Piše: C. R. 

Ciper je zaradi velikega števila prihodov v zadnjem času začasno ustavil obravnavo sirskih prošenj za azil, so minuli konec tedna naznanile oblasti v državi. Pozivajo tako k pomoči Libanonu, od koder na otok prispe večina Sircev, kot k premisleku o statusu Sirije, kamor trenutno prosilcev ni mogoče vračati, ker ne velja za varno državo.

“Zaradi nedavnih množičnih prihodov sirskih prosilcev za azil prek morja je bila obravnava prošenj njihovih prošenj začasno ustavljena,” je v soboto na omrežju X sporočil ciprski predsednik Nikos Hristodulides.

Kako dolgo naj bi ukrep ostal v veljavi, ni pojasnil, glede na navedbe virov v ciprski vladi pa bodo prosilci iz Sirije v vmesnem času morali ostajati v prenapolnjenih sprejemnih centrih na otoku.

Od začetka leta je na Ciper, ki glede na število prebivalcev sprejme največji delež migrantov v EU, prispelo več kot 4000 prosilcev za azil. V luči poglabljanja napetosti na Bližnjem vzhodu jih je samo od začetka aprila na čolnih iz Libanona prišlo več kot tisoč, na spletni strani poroča agencija Reuters.

Libanon, ki se od leta 2019 sooča s hudo ekonomsko krizo, gosti okrog 805.000 sirskih beguncev, registriranih pri ZN, izmed katerih so številni pobegnili pred vojno v svoji državi. Libanonske oblasti ocenjujejo, da je njihovo število dejansko še višje, med 1,5 in dvema milijonoma. Vse več se jih odpravlja proti Cipru, poroča nemški Deutsche Welle.

Nikozija se zavzema za migracijski dogovor med EU in Libanonom, podoben 7,4 milijarde evrov vrednemu sporazumu z Egiptom, ki naj bi zmanjšal odvisnost EU od ruskega plina in zajezil prihod migrantov.

Ciper si tako kot nekatere druge države članice obenem prizadeva še za ponovno preučitev razmer v Siriji, češ da številne regije v državi niso več nevarne in zato migrantom iz Sirije ne bi smel več avtomatsko pripadati zaščiten status.

Kot je v zapisu dodal Hristodulides, čakajo tudi na odločitev glede tega, saj bi morebitna sprememba omogočila morebitno repatriacije prosilcev za azil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine