17.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

Kljub dolgoletnim slabim izkušnjam z množičnimi migracijami MNZ pod vodstvom Bobnarjeve še kar soli pamet državljanom in se spreneveda

Piše: Tomaž S. Medved

Očitno se je Golobova vlada dokončno odločila, da dosedaj ilegalne migracije po novem legalizira. To je vidno tudi iz sporočil, ki jih javnosti pošilja ministrstvo za notranje zadeve, v katerih državljane prepričuje, da se bodo morali na migracije navaditi, pri tem pa se sklicuje na vladavino prava in človekove pravice.

“Na ministrstvu potekajo številne aktivnosti v smeri priprave nove migracijske politike, ki bo velik poudarek posvetila spoštovanju človekovih pravic in vladavini prava, to je vrednotam, ki so temelj vsake demokratične družbe. Zavzemamo se za human odnos do vsakega posameznika in nudenje pomoči. Hkrati smo zavezani k visokim standardom zagotavljanja varnosti v slovenski družbi in naši neposredni soseščini,” so zapisali v sporočilu za javnost. No, očitno jih prav nič ne skrbi, da dejanja sedanje vlade spremljajo tudi Avstrijci, ki bodo v primeru dodatne liberalizacije migracij zaostrili režim na meji s Slovenijo.

Namesto tega se še naprej lotevajo tipičnega soljenja pameti in pranja možganov: “Migracije so običajen pojav, še zlasti v današnjem globalnem svetu. So del naše realnosti, so stalnica sodobnih družb, kot tudi stalnica skozi človeško zgodovino. Zato jih ne moremo dojemati kot družbene krize, temveč kot običajen del razvoja in dinamike družb. Ustanovili smo posvetovalno telo za migracije z naslovom Varna, solidarna in vključujoča družba. Temelji na treh stebrih: dialogu s civilno družbo, nadgradnji strategije za celovito upravljanje migracij in prenovi področne zakonodaje. Celovita migracijska politika pomeni, da ne bo nihče izključen. Da znotraj begunskih in migracijskih vprašanj ne bomo klasificirali na bolj ali manj upravičene ali bolj ali manj nam podobne begunce,” so še zapisali. Torej, po novem ne bo več razlik med begunci iz Ukrajine, ki so mejo s Slovenijo prečkali na mejnem prehodu, ter migranti, ki v državo pridejo nezakonito.

No, še večje sprenevedanje pa je, ko MNZ poudarja sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, ki je menda ključnega pomena. O tem bi sicer lahko veliko povedal nekdanji član SD ter ilirskobistriški župan Emil Rojc, ki je že večkrat izpostavil težave, ki jih je imel s Šarčevo vlado tudi zaradi migrantov na območju občine Ilirska Bistrica. Še več bi lahko o tem povedal Belokranjec Miroslav Moravec, ki je bil s strani migrantov celo ugrabljen. Tudi svojci umorjenega policista Damirja Golobiča bi lahko kaj povedali o tem. In seveda prebivalci mnogih obmejnih občin, ki znova doživljajo to, kar so doživljali že v času Cerarjeve in Šarčeve vlade.

No, na MNZ trdijo, da se je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar z župani občin ob meji s Hrvaško sestala 22. julija. “Kot smo županom takoj zagotovili, so lokalne skupnosti naš pomemben partner, zato njihovim predlogom vedno skušamo kar najbolj prisluhniti, tudi z obiski na terenu, finančna sredstva oziroma nadomestila za škodo pa so zagotovljena,” je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost. Ob tem pa se ministrstvo hvali z odstranjevanjem ograje na meji, češ krizno upravljanje migracij ni več potrebno, medtem ko policija že zdaj zagotavlja varnost prebivalcem v zelo visoki meri. Tako MNZ. “Nezakonite migracije so povsem primerljive s predkoronskim letom. Pri statističnih podatkih nezakonitih prehodov meje moramo upoštevati specifike zadnjih let, ko je globalni svet zastal zaradi koronske situacije. Letošnji podatki in podatki iz 2021 in 2020 med seboj niso primerljivi, saj je ti dve leti zaznamovala epidemija in so bile migracije v regiji in širše zaradi zaprtih meja bistveno nižje. Tako se letošnje število ne razlikuje dosti od števila nezakonitih prehodov v primerljivem in relevantnem predkoronskem letu 2019, ko je bilo to število manjše le za 8 odstotkov od letošnjega števila.” No, to je seveda sprenevedanje, saj pandemija ni veliko ustavila migrantskih tokov. V letošnjem letu pa je bil povsem očiten porast števila evidentiranih ilegalnih migracij v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Kar je samo dokaz več, da se Golobova vlada in ministrica Bobnarjeva na debelo sprenevedata.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine