4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Kladuški podjetniki migrantom ponujajo financiranje nastanitve, ti pa odklanjajo

Že šest dni je mejni prehod Maljevac med Hrvaška in Bosno blokiran zaradi približno 200 migrantov, ki kampirajo na bosanski strani prehoda.

Hrvaške oblasti prehoda zato ne nameravajo odpreti, dokler se bodo migranti nahajali v bližini. Na silo pa bo migrante le težko odstraniti. Čeprav so bili na začetku skoraj izključno mladi moški, so v zadnjih dnevih od nekje uspeli pripeljati nekaj žensk in otrok, ki zdaj služijo kot »adut« te migrantske skupine v njihovih zahtevah. Z njihovo prisotnostjo skušajo izsiliti prehod meje.

Zaprt prehod pa povzroča veliko škodo kladuškim podjetnikom. Že šest dni se prek prehoda nič ne uvaža ali izvaža, Bosanci iz diaspore, ki se prek vikenda (in še toliko bolj ob praznikih) vračajo domov prek Kladuše, uporabljajo druge mejne prehode. To se že pozna pri lokalnih podjetnikih, upad zaslužka gostincev in trgovcev, večji stroški prevoza… Lokalni podjetniki so zato ponudili migrantom na prehodu, da jim plačajo namestitev, če se premaknejo s prehoda, ti pa to odklanjajo. To le še povečuje nezadovoljstvo Kladušanov, ki so že tako ali tako ziritirani zaradi prevelikega števila migrantov v njihovem mestu. Kladušani in še posebno Kladušanke se izogibajo hoje po mestu zaradi velikega števila migrantov, ki so vse bolj nesramni in nasilni. Bilo je že nekaj poizkusov posilstev, veliko je nadlegovanja domačinov, naraslo je število vlomov in tatvin. Domačini so vse bolj zaskrbljeni za svojo varnost, problemi se kopičijo in vse več je opozoril oblastem, da se v ljudeh »kuha« in je le vprašanje časa, kdaj bo nezadovoljstvo domačinov izbruhnilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine