9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Ker veleposlaništvo Pakistana zavrača sodelovanje pri ugotavljanju identitete ilegalnih migrantov, je ministrstvo veleposlaniku Khalidu Rau zagrozilo z izgonom iz države

Minister za varnost BiH in predsednik zavezništva za boljšo prihodnost BiH Fahrudin Radončić je v začetku tega tedna objavil iniciativo, da se vse ilegalne migrante, ki trenutno prebivajo v BiH, vkrca na letalo in jih vrne v svoje matične države.

 

“Ne moremo vzdrževati osem, devet tisoč ilegalnih migrantov, medtem, ko bo naših 40 ali 50 tisoč ljudi brez dela,” je dejal Radončić.

Dodal je, da so med migranti, ki so prispeli v BiH, zagotovo tudi takšni, ki so povezani s terorističnimi organizacijami in ki samo čakajo na navodila za ukrepanje, ko pridejo na ozemlje ene od držav članic EU.

Pozneje je to pojasnil z navedbo, da sta bili do zdaj na podlagi biometričnih podatkov med ilegalnimi migranti v BiH identificirani vsaj dve osebi, ki ju je mogoče povezati s terorističnimi napadi v tretjih državah, navaja Hina.

Po besedah Radončića naj bi bila največja skupina migrantov, to je pet tisoč, iz Pakistana, vendar njihove resnične identitete ni mogoče ugotoviti, saj veleposlaništvo Pakistana v BiH pri tem ne želi sodelovati.

Dejal je, da je prepričan, da bi Pakistan pri deportaciji državljanov iz BiH iz njihove države storil enako, in če bi prišlo do tega, je dejal, bi njihovega veleposlanika razglasili za persono non grata.

Pakistansko veleposlaništvo se je na to takoj odzvalo z izjavo, v kateri so Radončićev zdrs označili za “močno zaskrbljujoč”, njegove obtožbe pa za “lažne”, in pri tem spomnilo, da so pred tem zagotovili repatriacijo svojih 73 državljanov, ki so prispeli v BiH kot migranti.

Veleposlanik Khalid Rao je neposredno zahteval zaščito ministrstva za zunanje zadeve BiH in predsednika državnega vrha Džaferovića (SDA) in od tam prejel zagotovila, da Radončićeve grožnje ne bodo dopuščene.

Radončić je na to odgovoril z navedbo, da ne misli žaliti pakistanskega veleposlanika, ampak je zgolj “hipotetično” nakazal možnost njegovega izgona.

Za konec je še povedal, da je njegov načrt množične deportacije migrantov v vsakem primeru “mrtev”, in ugotovil, da bi morali biti odgovorni za morebitne posledice tisti, ki načrt blokirajo.

“Težave se morala zdaj naslavljati na Džaferovića, na zunanjo ministrico Bisero Turković in Stranko demokratične akcije (SDA), ki jo predstavljajo,” je dejal še Radončić.

Zadnje novice

Sorodne vsebine