12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Ker si je javno zaželel manj Maročanov v svoji državi, ga je sodišče obsodilo, da jih je žalil

Nizozemsko prizivno sodišče je danes potrdilo obsodbo desničarskega politika Geerta Wildersa zaradi žaljenja Maročanov, je pa razveljavilo obsodbo zaradi spodbujanja sovraštva. Sodišče mu ni naložilo nobene kazni.

 

 

Primer se nanaša na politično zborovanje leta 2014, na katerem je vodja svobodnjaške stranke (PVV) svoje privržence vprašal, ali si želijo več ali manj Maročanov na Nizozemskem, pri čemer mu je množica odgovorila: “Manj! Manj!”

Wilders je sojenje, ki ga je nizozemska javnost pozorno spremljala, zlasti v luči parlamentarnih volitev prihodnje leto, označil za “politični proces” in ga umestil v razpravo o svobodi govora.

“Za sodišče je dokazano, da je Wilders kriv skupinske žalitve 19. marca 2014. Sodišče mu zaradi tega na bo naložilo nobene kazni ali ukrepa,” je dejal sodnik J.M. Reinking in dodal, da je Wilders oproščen drugih obtožb.

Wilders, ki je bil na prvi stopnji leta 2016 obsojen tako zaradi žalitve kot zaradi spodbujanja sovraštva, je napovedal pritožbo tudi na to sodbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protiislamski politik je pred današnjim izrekom sodbe na Twitterju zapisal, da bo sodba odločila, ali je Nizozemska postala “koruptivna bananska republika, kjer je vodja opozicije obsojen na političnem procesu”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine