5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Kaznivo dejanje stori vsak šesti Afganistanec, ki pride v Slovenijo

Pred evropskimi volitvami je na družbenem omrežju Twitter zaokrožila tabela, ki dokazuje, da so slovenski državljani v Sloveniji po kaznivih dejanjih daleč pred vsemi, tudi pred azilanti ali ilegalci iz Afganistana, Pakistana ali Alžirije.

»Letošnja statistika kaznivih dejanj po državljanstvu do 8. maja. V vseh kategorijah zmagujejo Slovenci,« je zapisala ena od uporabnic Twitterja in priložila tabelo (glej spodaj).

(Slika: Twitter)

Iz tabele je seveda razvidno, da so slovenski državljani (ne nujno po narodnosti Slovenci, ker te evidence ni več) storili 7522 kaznivih dejanj, medtem ko denimo Pakistanci samo 14, Afganistanci pa samo 23.

Rezultat se seveda drastično spremeni, če absolutne številke preračunamo, na koliko oseb (državljanov) je storjeno kaznivo dejanje. Pri tem smo upoštevali uradno statistiko policije, in sicer število stalnih in začasnih dovoljenj ter število prošenj za mednarodno zaščito (glej tabelo spodaj).

(Tabela: izračun Demokracija, vir za izračun Policija)

Iz tabele je razvidno, da vsak šesti Afganistanec, ki pride v Slovenijo, stori kaznivo dejanje, medtem ko kaznivo dejanje stori vsak 275 Slovenec. Pri tem je treba upoštevati, da ilegalni prehod meje ni kaznivo dejanje, ampak le prekršek. Če bi bil kaznivo dejanje, bi bil rezultat za Alžirce, Pakistance ali Afganistance še slabši.

Zadnje novice

Sorodne vsebine