14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Kazensko ovadeni trije vodiči ileganih migrantov

V pretkelem vikendu (od petka do nedelje) so policisti na območju Policijske uprave Koper obravnavali 78 ileglnih prestopov meje. 11 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito. Šest od teh je po plačilu globe nadaljevalo pot v cilno državo, sa imajo urejen status prebivanja v EU oziroma so državljani EU (v teh primerih je bil razlog za nedovoljen prehod državne meje navigacijska naprava, ki jih vodila po cesti brez mejnega prehoda).

 

Prijeti so bili tudi trije vodiči ilegalnih migrantov.

1. PRIMER

Policisti PP Kozina so 22. 7. 2018 ob 17.55 na avtobusni postaji v Materiji poskušali zaustaviti osebni avtomobil znamke Citroen, tip C3, goriške registracije, ki je pripeljal iz smeri Obrova. Kljub jasnemu znaku policista voznica osebnega avtomobila ni zaustavila, temveč je z vožnjo nadaljevala proti Kozini. Policista sta v vožnji opazila, da je poleg voznice na prednjem sedežu sedela še ena oseba temnejše polti, na zadnjem sedežu pa sta opazila več oseb, ki so sklonile glave za prednja sedeža, tako da nista mogla oceniti, koliko jih je v vozilu.

Patrulja je zapeljala za osebnim avtomobilom in ga po približno 300 metrih vožnje dohitela in zaustavila. Tik pred zaustavitvijo so potniki v osebnem avtomobilu odprli prednja in zadnja desna vrata in poskušali zbežati iz
vozila, vendar sta jim policista to preprečila. Opravljen je bil
identifikacijski postopek voznice, za katero je bilo ugotovljeno, da je 49-letna državljanka Slovenije z območja PU Nova Gorica, ki je v vozilu prevažala 4 ilegalne prebežnike, državljane Sirije.

Policisti so voznici zaradi podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po 308/III.-VI čl.
KZ) odredili pridržanje in jo privedli v prostore PP Kozina v nadaljnji postopek, kjer so postopek prevzeli kriminalisti PU Koper. Prav tako so policisti s prijetimi tujci opravili postopek glede nedovoljenega vstopa in zadrževanja v Sloveniji, v katerem pa so vsi zaprosili za azil, zato so bili po končanem postopku prepeljani v Azilni dom.

V postopku je bilo ugotovljeno, da je osumljenka ilegalne prebežnike naložila v vozilo v bližini naselja Obrov, z namenom da jih prepelje do Italije. Ilegalni prebežniki so bili pred tem pretihotapljeni iz BiH preko Hrvaške v Slovenijo, za pot pa so organizatorju plačali 5000 evrov.

Osumljenka je bila dne 23. 7. 2018 s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru in je bila po zaslišanju izpuščena.

2. PRIMER

Isti dan, 22. 7. 2018, ob 13.40, je policijska patrulja PP Ilirska Bistrica opravljala kontrolo mejne prometne povezave Sušak (Slovenija)-Lisac (Hrvaška). Pri tem jima je iz smeri Hrvaške nasproti pripeljal osebni avtomobil znamke Opel, tip Antara, črne barve, nemškega registrskega območja. Vozilo je patrulja zaustavila, saj je bilo glede na smer vožnje več kot očitno, da se je voznik izognil mejni kontroli.

Izveden je bil postopek ugotavljanja identitete oseb v ustavljenem vozilu.
Pri tem je bilo ugotovljeno, da je osebni avtomobil vozil državljan Turčije z dovoljenjem za prebivanje v Nemčiji. Zraven njega je bil sopotnik, državljan Turčije, ki je imel prav tako izdano dovoljenje za prebivanje na območju Nemčije. V vozilu so bili na zadnjem sedežu še trije potniki, dva državljana Turčije in en državljan Sirije, pri pregledu vozila pa je bil v prtljažniku odkrit še en ilegalni prebežnik, državljan Turčije.

Ugotovljeno je bilo, da nihče od njih ne izpolnjuje pogojev za vstop na ozemlje EU in da so v Slovenijo vstopili na nedovoljen način po mejni prometni povezavi Lisac (Hrvaška)-Sušak (Slovenija) kot sopotniki v osebnem avtomobilu nemških registrskih številk. Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku je bila vozniku in sopotniku, državljanoma Turčije z
začasnim bivanjem v Nemčiji, odvzeta prostost zaradi suma storitve
kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po 308/III-VI čl. KZ-1). V postopek so se vključili kriminalisti PU Koper, ki so prevzeli preiskavo kaznivega dejanja.

Ilegalnim prebežnikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in zadrževanje na območju Slovenije, je bila odvzeta prostost, seznanjeni so bili s pravicami ter prepeljani v prostore PP Ilirska Bistrica v nadaljnji postopek. Po končanem postopku so bili 23. 7. 2018 vrnjeni hrvaškim varnostnim organom v skladu z meddržavnim sporazumom. V postopku obravnave kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da sta osumljena 22. 7. 2018 proti neugotovljenemu plačilu, po makadamski cesti Lisac–Sušak, s Hrvaške v Slovenijo z vozilom pretihotapila enega državljana Sirije in tri državljane Turčije, pred tem pa so bili ilegalni prebežniki pretihotapljeni na Hrvaško preko Grčije, Albanije, Črne Gore in BiH. Kriminalisti so ju 23. 7. 2018 s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper, ki je po zaslišanju za oba odredil pripor.

Zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen

Za storitev kaznivega dejanja »Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države« po čl. 308/III-VI KZ sta zagroženi zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen.

Na območju PU Koper smo v letu 2018 (do 18. 7.) obravnavali 52 (2017 pa 25) kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje (po 308 KZ-1), na območju celotne države pa so zaradi enakih kaznivih dejanj letos podali 75 kazenskih ovadb. Letos je bilo na območju Policijske uprave Koper do 23. 7.
2018 k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru privedenih že 27 osumljenih kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (po čl. 308. KZ), pri tem pa je bil po zaslišanjih za 23 osumljenih odrejen pripor.
Za primerjavo naj navedemo, da je bil v celotnem lanskem letu odrejen pripor istemu številu oseb, predlani pa zgolj 6, kar kaže na znatno povečanje te kriminalitete, hkrati pa tudi na uspešnost policije pri preprečevanju teh dejanj. Med osumljenci so teh kaznivih dejanj v letošnjem letu so državljani Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH, Turčije, Kosova, Albanije, Italije, Švedske, Sirije, Iraka, Irana, Pakistana in Romunije.

Število obravnavanih kaznivih dejanj »Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države« po čl. 308/III-VI KZ se je glede na leto 2017 znatno povečalo, več kot 60 % teh kaznivih dejanj pa obravnavamo na območju PU Koper.

Zadnje novice

Sorodne vsebine