20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Kako daleč smo prišli? Migranti v Nemčiji zmerjajo sošolca z nemško svinjo in ga pretepajo ter porivajo po stopnicah

Potem ko je nemški časopis Tagesspiegel svoje bralce zaprosil, da naj z uredništvom časopisa delijo zgodbe o primerih nasilja in ustrahovanja v šolah, so naleteli na gromozanski odziv in jasno je postalo, da so otroci z migrantskim ozadjem zelo problematični, saj izvajajo nasilje nad sošolci z domačimi koreninami, čeprav osebje šol velikokrat želi problem pomesti pod preprogo.

 

“Najin sin je od prvega letnika srednje šole dalje tarča nasilja. Bil je zlorabljen, pretepen in zbrcan, in to samo zato, ker je Nemec,” je povedal eden od zaskrbljenih staršev in dodal, da sošolci sina zmerjajo z nemškim prašičem, prašičem in nemškim krompirjem. Ob tem je dovolj zgovorno dejstvo, da je na šoli večina učencev z migrantskim poreklom, od katerih je večina muslimanov.

Konkretna družina živi v nemškem mestnem okraju Berlin-Mitte, ki predstavlja večkulturno sosesko. “Radi živimo tukaj, saj imamo tukaj pester krog prijateljev. Sina ustrahujejo in ga maltretirajo zato, ker naj bi jedel svinjino,” so po navedbah Voice of Europe povedali jezni starši in dodali, da je ob vsem tem najbolj žalostno to, da so doma vegetarijanci.

Udarci so bili tako hudi, da so morali poklicati rešilca

“Poleg neštetih žalitev je bil sin potisnjen po stopnicah in neštetokrat pretepen na šolskem dvorišču, včasih celo pred učiteljico.” Po besedah staršev je enkrat dobil tako silovit udarec v trebuh, da ga je v bolnišnico moral odpeljati reševalec, saj ni bilo jasno, ali je prišlo do poškodbe notranjih organov ali ne. Zaradi poškodb je moral na zdravljenju ostati kar teden dni. “V samo enem letu je prišlo do kar šestih incidentov. Dovolj imamo tega.”

Zaradi vseh incidentov ustrahovani fant potrebuje psihološko zdravljenje, človek pa se vpraša, čemu tovrstnega zdravljenja niso deležni tudi storilci? Ti so namreč komaj kdaj deležni sankcij, ker so mladoletniki. “Ti so po incidentih deležni le pogovorov s socialnimi delavci, nato se opravičijo in ponovno napadejo,” so povedali starši. Več kot očitno je, da v šoli nastaja nasilna klima in nekateri učitelji si velikokrat nekaterih učencev sploh ne upajo pogledati v oči, saj se številni ob pogledu počutijo užaljene. Kam smo prišli?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine