2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(IZ MINUTE V MINUTO) Migranti v BiH se čedalje bolj oprijemajo lokalnih tihotapcev in za “varen prebeg” čez mejo plačujejo ogromne vsote!

Naš poseben poročevalec Bogdan Sajovic je včeraj že prispek v Veliko Kladušo, v kraj, ki je še iz osemdesetih let prejšnjega stoletja znan po aferi Agrokomerc. Nahaja se v Bosni in Hercegovini tik ob meji s Hrvaško in je najbolj zahodna točka v državi, kar pomeni, da je najbližji slovenski meji, saj se nahaja nedaleč od Karlovca.

 
15.00 Med migranti, ki na meji med Hrvaško in BiH čakajo, da krenejo proti Sloveniji, je izbruhnila epidemija garij. Več TUKAJ.
 
13:17 Minister za varnost v BiH Dragan Metkić je zanikal navedbe predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, da bi na ozemlje Republike Srbske naselili 11 tisoč migrantov. Kot pravi, ne prikrivajo ničesar. Več si lahko preberete tukaj.
 
13:15 Škandal 24 poroča,da se v BiH se soočajo s pravo epidemijo, ki so jo s seboj prinesli migranti. To je potrdil tudi bosanski minister za zdravje Hazim Kapić za lokalne medije. Kapić je razkril, da številni migranti s seboj prinašajo uši in srbečico. “Do sedaj smo zabeležili že več kot 80 okuženih migrantov, prepričani pa smo, da je številka še mnogo višja. Naše ekipe se trudijo zadržati situacijo pod kontrolo, predvsem da bi preprečili masovno širjenje bolezni.” Ministrove besede so povzeli številni tuji mediji, ki dodajajo, da so ti migranti predvsem iz Sirije, Afganistana, Pakistana in Iraka, njihova pot pa jih bo preko Hrvaške vodila v Slovenijo.
 
12:30 Naš poseben poročevalec Bogdan Sajovic je sedaj že na Hrvaškem in sicer na poti proti Karlovcu. Kot nam je povedal, se migranti ne zadržujejo v množicah, ampak v majhnih skupinah, po tri ali štiri ljudi, nahajajo pa se praktično na vseh vogalih. Kot so mu zaupali domačini, se tisti migranti, ki se odpravijo na ilegalen prehod meje na slepo, skoraj vedno znajdejo v rokah hrvaške policije, ki jih vrnejo nazaj v Bosno. Zato se vse pogosteje odpravljajo čez mejo s pomočjo lokalnih vodnikov, ki jih dobro plačajo, govori pa se tudi že o ponarejenih dokumentih, ki seveda veliko stanejo. Dopoldne v Veliki Kladuši ni bilo opaziti veliko ljudi, saj se večinoma zadržujejo v prostorih, kjer prenočujejo (temperatura je trenutno okoli 30 stopinj Celzija). Večinoma se na pot odpravljajo ponoči. Na račun migrantov so začeli služiti tudi domačini, ki omogočajo dokumente in vodenje čez mejo. Večina migrantov je očitno dobro založenih z denarjem. Kot pravi naš poročevalec, je komunikacija z migranti tvegano početje, saj gre za konfliktne in znervirane ljudi.
 
9:02 STA je o obisku Erdogana v Sarajevu poročala 20. maja. Šlo je za turnejo v okviru obiska Turkov v diaspori, vendar jih v BiH živi le okoli tisoč takih, ki lahko glasujejo na turških volitvah. “Ste pripravljeni celotni Evropi pokazati moč evropskih Turkov?” je navzoče vprašal Erdogan in jih pozval k odgovoru, “ki se bo slišal po vsej Evropi”. Ob tem je svoje privržence prosil, naj širijo svoj vpliv v državah, v katerih živijo. “Prosim vas, da v političnih strankah v vaših državah prevzamete aktivno politično vlogo,” je še dejal Erdogan. Obisk turškega predsednika so kritizirali številni politiki v BiH in ga označili za protievropskega. Iz tega razloga so podoben shod pred tem že prepovedali v Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem. Obisk je kritiziral tudi vodja Zveze za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić, ki meni, da ga Erdogan izkorišča kot protest proti Zahodni Evropi. Erdogan namreč po besedah Radončića v Sarajevu nima znatnega števila volivcev. Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović pa ni varčeval s hvalo na račun turškega predsednika, ki ga je označil za božjega odposlanca. “Uspeli ste poskrbeti za tri milijone beguncev, borite se s teroristi, vaše vojaške akcije niso zahtevale večjega števila žrtev in so bile zelo uspešne,” je dejal Izetbegović.
 
8:55 Naš poročevalec Bogdan Sajovic poroča o pritožbah prebivalcev Cazinske krajine, da morajo sami prenašati breme migrantske krize, ker so vsi oblastniki na nek način odpovedali, obljubljajo pomoč, ki pa je ni od nikoder. Zdi se jim tudi neumno, da se “uradno” govori o “begunski krizi” in omenja Sirijce, ki pa jih je med migranti le za vzorec. Velika večina migrantov je iz Severne Afrike, nekaj tudi iz Pakistana in Bangladeša, omenja se celo Čečenijo. Lokalni bošnjaški časopis pa hvali Turčijo, da je pomagala s tremi milijoni evrov pomoči. Vsi ti migranti prihajajo iz Turčija, ki ji EU plačuje milijarde evrov, da bi jih oskrbovala v Turčiji. Očitno Turki tiho spuščajo ljudi sem in jim sofinancirajo potovanje. Ergo: EU dejansko kar sama financira ta migrantski val, pa se tega niti ne zaveda. 20. maja je bil na obisku v Sarajevu turški predsednik Recep Tayip Erdogan, ki je napovedoval novo muslimansko Evropo. 
 
7:45 Nekateri hrvaški portali poročajo o aretacijah organizatorjev ilegalnih migracij v Vojniću (ob meji z BiH) in v Ozlju (ob meji s Slovenijo). 
 
6:30 Že sinoči je bilo opaziti v prenočiščih manjše skupine migrantov (nekje po tri do štiri osebe), ki so prenočevale, vendar ne v kakem “begunskem taborišču”, pač pa v standardnih prenočiščih, kjer je cena nočitve od petnajst do dvajset evrov na osebo. Torej ne gre za neke revne begunce. Iz vseh teh hiš, ki ponujajo prenočišča, je včeraj krenilo proti meji okoli 80 do 100 migrantov. Vendar bodo verjetno v ista prenočšča v kratkem prišli novi migranti. Po podatkih gostinskih delavcev v Veliki Kladuši že nekaj tednov ni praznih sob za prenočevanje, porabniki so večinoma migranti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine