14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Italijanski trajekt prevzel rešene migrante, nemška vlada pa nevladne organizacije poziva k prenehanju »reševalnih« operacij

Skupno okrog 145 migrantov z ladje Alan Kurdi nemške nevladne organizacije Sea-Eye so v petek premestili na italijanski trajekt, kjer bodo skupaj s posadko zaradi pandemije novega koronavirusa 14 dni v karanteni. Vlada v Berlinu je sicer nemške nevladne organizacije pozvala, naj prekinejo reševalne operacije v Sredozemskem morju.

 

Ladja Alan Kurdi je migrante v bližini libijske obale vkrcala 6. aprila, a sta kmalu zatem tako Malta in Italija zaradi širjenja novega koronavirusa zaprli svoja pristanišča za ladje z migranti.

Migrante so po več dneh iskanja rešitve nato v petek premestili na krov italijanskega trajekta Raffaele Rubattino, s katerim upravlja zasebna družba in je zasidran v morju pred Palermom. Kam bodo migrante namestili po izteku karantene, po pisanju nemške tiskovne agencije dpa še ni jasno.

Ladje nevladnih organizacij so se po izbruhu novega koronavirusa marca sprva umaknile iz Sredozemskega morja, a ladja Alan Kurdi se je v začetku meseca spet vrnila na območje.

Kot je v petek sporočila organizacija Sea-Eye, ki upravlja z ladjo, so sicer pred dnevi prejeli poziv s strani nemškega notranjega ministrstva, naj reševalne operacije ustavijo in morebiti celo odpokličejo svoje ladje, saj da na območju ni na voljo pristanišč za izkrcanje.

Vodja organizacije Gorden Isler je sporočil, da česa takšnega od njih ne morejo zahtevati. “Da bi pustili ljudi utoniti zaradi krize koronavirusa je prav tako slab razlog kot vsak drug, ki se je doslej pojavil v tej debati,” je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine