14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Italijanski notranji minister Salvini zaradi migrantov tokrat oster do Malte

Novi italijanski notranji minister Matteo Salvini zaradi migrantov sproža nove napetosti v diplomatskih odnosih, tokrat z Malto. Ta naj bi v petek po njegovih besedah odklonila pomoč ladji s 119 rešenimi migranti na krovu, očita pa ji tudi, da ne izpolnjuje svojih obveznosti pri sprejemanju migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Malta naj bi zavrnila pomoč ladji s 119 rešenimi migranti na krovu, zato je morala ladja, ki je posredovala v stiski, vpluti v italijansko pristanišče. Malteška vlada je sicer kmalu zatem zanikala kakršne koli nepravilnosti.

To pa ni prepričalo Salvinija, ki se je na pasivnost Malte ostro odzval. “Nam naši malteški prijatelji lahko povedo, koliko ladij z migranti je vplulo v njihova pristanišča v letu 2018?” je vprašal Salvini. “Koliko ljudi se je izkrcalo, koliko prošenj za azil so obravnavali in koliko so jih odobrili? Italija želi reševati težave, ne ustvarjati,” je nadaljeval. Dejal je tudi, da je “nemogoče, da Malta zavrne prošnjo za pomoč”.

Salvini je bil v nedeljo med obiskom na Siciliji sicer glede migrantov kritičen tudi do tunizijskih oblasti. “Zdi se mi, da je to svobodna in demokratična država, kjer ni vojn in epidemij (…), ki pa v Italijo pogosto izvaža malopridneže,” je o Tuniziji dejal Salvini. Italijanski veleposlanik je nato sicer pojasnil, da so bile izjave notranjega ministra iztrgane iz konteksta.

Salvini, sicer tudi vodja do tujcev sovražne Lige, ki je oblikovala vlado s populističnim Gibanjem pet zvezd, je znan po ostrih besedah. Salvini bi množično izgnal migrante iz Italije in okrnil operacije za reševanje migrantov v Sredozemskem morju.

Med drugim je bil že večkrat oster do preostalih članic EU, ki so po njegovem mnenju v času množičnega prihoda migrantov v Evropo zapustile Italijo. Pred kratkim pa je dejal tudi, da Italija, v katero je od leta 2013 vstopilo več kot 700.000 migrantov, ne more postati “begunsko taborišče Evrope”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine