11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Italijanski notranji minister Salvini ne popušča in brani zakonodajo o migracijah, ki zaostruje pogoje za pridobitev azila

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v torek branil novo strožjo zakonodajo o migracijah, zaradi katere bi lahko po oceni kritikov na tisoče prosilcev za azil ostalo na cesti, ker bi izgubili svoje mesto v namestitvenih centrih. Po oceni Salvinija nudi zakonodaja “več pravic pravim beguncem”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Kot je še minister dejal v videu, objavljenem na svojem profilu Facebook, zakonodaja kaznuje “tiste, ki so služili milijarde na račun nezakonitih migracij”.

V preteklih dneh so se zvrstila poročila, kako so zaradi nove zakonodaje številne migrante, med njimi tudi petmesečno deklico, vrgli iz namestitvenih centrov, ki jih financira država. “Na tisoče migrantov, ki živijo v centrih, bodo vrgli na cesto, več sto tudi v Milanu,” je v nedeljo opozoril predstavnik mesta Milana, pristojen za socialo Pierfrancesco Majorino.

Razlog za izgubo strehe nad glavo je, da migranti s t.i. humanitarno zaščito ne prejemajo več državne podpore. Nova zakonodaja je sicer v celoti odpravila to kategorijo migrantov.

Več organizacij za človekove pravice je objavilo uradne dokumente, v katerih italijanska vlada poziva namestitvene centre, naj izženejo migrante s humanitarno zaščito. Časnik La Repubblica je pisal, da bi to lahko prizadelo do 40.000 migrantov.

Humanitarno zaščito so pred novo zakonodajo prejemali ljudje, ki se niso kvalificirali za azil, ampak so pristojne oblasti ocenile, da si zaslužijo zakonito bivanje v Italiji, bila je torej posebna kategorija dovoljenj za bivanje. Salvinijeva reforma je to kategorijo migrantov odpravila, češ da so dovoljenja podelili številnim lažnim beguncem.

Italijanski parlament je konec novembra potrdil zakonodajo o varnosti in priseljevanju, ki omogoča hitrejši izgon prosilcev za azil in lažji odvzem državljanstva migrantom.

Nova zakonodaja med drugim odpravlja posebno humanitarno zaščito, ki jo je lani dobilo 25 odstotkov prosilcev za azil v Italiji. Sedaj obstaja le dovoljenje za začasno bivanje, ki pa ga bodo podeljevali pod strožjimi kriteriji, med drugim bo omejeno na žrtve naravnih nesreč, tiste, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč ali tiste, ki so v Italiji storili “junaško dejanje”.

Tujci, ki so pridobili italijansko državljanstvo, ga bodo lahko izgubili, če bodo pristojne oblasti ugotovile, da predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti. Nova zakonodaja tudi širi nabor kaznivih dejanj, zaradi katerih lahko begunci izgubijo pravico do azila v Italiji. Tako bodo lahko odvzeli dovoljenja za bivanje beguncem, za katere bodo ugotovili, da so zagrešili kaznivo dejanje, kot sta posilstvo ali trgovina z mamili. Osumljenim terorizma bodo lahko odvzeli italijansko državljanstvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine