12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Italijanske oblasti pri Lampedusi rešile 57 migrantov, ladjo Open Arms pa bo sprejela Španija

Italijanska mejna policija in obalna straža sta v soboto zvečer iz morja blizu Lampeduse s čolna rešili 57 migrantov in jih odpeljali na Lampeduso. Med rešenimi naj bi bila nosečnica in deček. Migranti so najverjetneje Tunizijci, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

 

Migranti so se na otoku že izkrcali. Predali so jih sprejemnemu centru.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini si lasti zasluge za veliko zmanjšanje števila migrantov, ki pridejo v Italijo. To povezuje z njegovimi prizadevanji za blokiranje dela nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante.

Raziskovalec migracij think tanka ISPI Matteo Villa pa je izračunal, da je bilo od 3073 migrantov, ki so prišli v Italijo med 1. januarjem in 8. julijem, s strani nevladnih organizacij rešenih zgolj osem odstotkov, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa je prišlo v javnost sporočilo, da je Španija humanitarni ladji Open Arms ponudila vplutje v andaluzijsko pristaniško mesto Algeciras, je tvitnil španski premier Pedro Sanchez. Na krovu ladje je še nekaj več kot 100 migrantov, ki so tam že 18 dni, razmere na krovu pa so vse bolj kritične, je v soboto opozoril kapitan ladje Marc Reig.

Sanchez je v tvitu še zapisal, da Španija v primeru humanitarnih nujnih primerov vedno ukrepa. Zavzel se je tudi za evropsko, urejeno in solidarno rešitev migracij.

Španija se je za to odločila zaradi “neverjetnega odziva italijanskih oblasti in, še posebej, notranjega ministra Mattea Salvinija, da zapre vsa pristanišča”, španski El Pais povzema sporočilo španske vlade.

Po navedbah prič je zaradi obupa migrantov položaj na ladji vse bolj zaskrbljujoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Več jih je že skočilo v vodo in poskušalo odplavati do Lampeduse, prostovoljci pa so jih privedli nazaj, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijanske oblasti so v soboto sicer dovolile izkrcanje približno 30 mladoletnih migrantov. Salvini je izkrcanje dovolil potem, ko mu je znova pisal premier Giuseppe Conte. Ta ga je v soboto, tako kot že v pismu v sredo, pozval, naj dovoli izkrcanje mladoletnikov iz humanitarnih razlogov. V javnem pismu premierju Conteju je Salvini zapisal, da bo izkrcanje mladoletnih migrantov dovoli “proti (svoji) volji” samo zato, ker ga je tako prosil premier.

Conte je takrat tudi potrdil, da je šest držav EU pripravljeno sprejeti migrante. To so Nemčija, Francija, Romunija, Luksemburg, Portugalska in Španija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine