13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Italijanska vlada zelo zaskrbljena zaradi dovažanja novih migrantov na Lampeduso, mnoge skrbijo tudi pobegi migrantov iz karantene

Italijanska vlada je zaskrbljena zaradi naraščajočega števila prihodov migrantov na italijanski otok Lampedusa. Notranja ministrica Luciana Lamorgese je posvarila pred kolapsom Lampeduse. Poudarila je, da so za italijanske oblasti nenehni prihodi migrantov nesprejemljivi. Sicilske oblasti ob tem opozarjajo na pobege migrantov iz karantene.

 

 

Lamorgesejeva se je zavzela za vzpostavitev evropskih humanitarnih koridorjev za migrante, ki prihajajo iz Libije in Tunizije. O tem je v torek govorila z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. S tem bi po njenih besedah razbremenili centre za sprejem migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije.

O humanitarnih koridorjih je govorila tudi s predstavniki libijskih oblasti v Tripoliju, kjer se je mudila pred dvema tednoma. Libija je naklonjena temu, je povedala. V ponedeljek pa je bila v Tuniziji, s katero se Italija pogaja o tem, da bi preprečili odhode migrantov, je še povedala ministrica.

Zavzela se je tudi za prerazporeditev migrantov med več italijanskih dežel, da bi razbremenili Sicilijo in jug države. Desne stranke so že izrazile nasprotovanje temu. Poudarili so, da bi lahko migranti sprožili novo širjenje novega koronavirusa.

V zadnjih dneh je sicer vse več primerov, ko so migranti brez dovoljenja zapustili namestitve, namenjene karanteni. Iz begunskega centra v Agrigentu na Siciliji je danes pobegnilo 40 migrantov. Tamkajšnji župan Leonardo Lauricella je zaradi tega notranji ministrici napisal protestno pismo. “Pobegi migrantov povzročajo paniko med ljudmi,” je opozoril.

Predsednik dežele Sicilija Nello Musumeci je na to opozoril tudi danes v italijanskem parlamentu. Izpostavil je, da migranti ne spoštujejo karantene in da sprejemni centri na Siciliji tega ne morejo obvladovati. “Obstaja nevarnost, da bi se pojavila nova žarišča okužb z novim koronavirusom, ki si jih ne smemo dovoliti,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine