29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Italijanska vlada s predlogom strožje protipriseljenske zakonodaje

Italijanska desna vlada je danes soglasno sprejela predlog nove, strožje zakonodaje za boj proti mafiji, terorizmu in nezakonitim migracijam. Zakonodajni sveženj, ki ga je pripravil notranji minister Matteo Salvini, bo med drugim omogočil hitrejši izgon prosilcev za azil in lažji odvzem italijanskega državljanstva migrantom.

Nova zakonodaja med drugim zaostruje pogoje za pridobitev dovoljenja za humanitarno zaščito, ki bo po novem omejeno na žrtve naravnih nesreč ali tiste, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč.

Lokalna policija bo imela večje pristojnosti, kadrovsko se bodo okrepile oblasti, pristojne za upravo s premoženjem, ki so ga zasegli mafiji. Tujci bodo lahko izgubili italijansko državljanstvo, če bodo pristojne oblasti ugotovile, da predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti. Nova zakonodaja tudi širi nabor kaznivih dejanj, zaradi katerih lahko begunci izgubijo pravico do azila v Italiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Salvini je poudaril, da bodo po novem odvzeli dovoljenja za bivanje beguncem, za katere ugotovijo, da so zagrešili kaznivo dejanje, kot sta posilstvo ali trgovina z mamili. Osumljenim terorizma pa bodo lahko odvzeli italijansko državljanstvo.

Kot je danes na novinarski konferenci poudaril premier Giuseppe Conte, je cilj zakonodajnega svežnja v 42 točkah preoblikovanje sistema za priznanje mednarodne zaščite, da bi ga prilagodili evropskim standardom. “Želimo zaščititi pravice resničnih beguncev,” pa je poudaril Salvini, ki je vodja do tujcev sovražne Lige.

Salvini je novo zakonodajo na družbenem omrežju Facebook označil za korak naprej k varnejši Italiji, ostrejšemu boju proti mafiji, zniževanju stroškov pretiranega priseljevanja, hitrejšemu izgonu kriminalcev in lažnih beguncev, odvzemu državljanstva teroristom ter zagotavljanju večjih pristojnosti varnostnim silam.

Da bi nova zakonodaja stopila v veljavo, jo mora najprej podpisati italijanski predsednik Sergio Mattarella, nato pa bo o njej glasoval še italijanski parlament. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP morajo poslanci v Rimu o novi zakonodaji glasovati v 60 dneh.

Salvini je napovedal še en zakonodajni sveženj, s katerim bi zmanjšali izdatke za oskrbo prosilcev za azil. Po Salvinijevih besedah bi na ta način letno prihranili poldrugo milijardo evrov.

V prvem letošnjem četrtletju je Italija po podatkih raziskovalnega centra za migracije Fondazione ISMU obravnavala 23.000 prošenj za azil. Od tega so jih 61 odstotkov zavrnili, 21 odstotkom prosilcev so dali humanitarno zaščito, status begunca pa šestim odstotkom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine