10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Italijanska obalna straža blizu libijske obale rešila več kot 80 migrantov – libijske oblasti so se naredile gluhe in slepe!

Italijanska obalna straža je iz morja pred obalo Libije rešila več kot 80 migrantov, ki so se stiskali na gumijastem čolnu. Ta je bil očitno brez motorja in že na pol spuščen, zato so se Italiji odločili za reševalno akcijo, čeprav je bil čoln v “libijski coni reševanja”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Italijanska obalna straža je bila ob tem tudi kritična do drugih držav, ki da se niso odzvale na pozive po reševanju. Čoln, ki je bil očitno v slabem stanju, je v torek zvečer odkrilo italijansko izvidniško letalo, a se potem na pozive na pomoč niso odzvale ne Libija, ne Malta, ne Gibraltar, ne Francija, ki bi to lahko po mnenju italijanske obalne straže naredili pred njimi.

“Libijske oblasti, ki naj bi bile odgovorne za reševanje na tem območju morja, niso prevzele vodenja reševanja zaradi pomanjkanja pomorskih kapacitet,” je v izjavi pojasnila italijanska obalna straža. Zatem so na pomoč poklicali Malto, katere območje reševanja je najbližje libijskemu, opozorili pa so tudi Gibraltar, saj je bilo od nesrečnega čolna plovilo z gibraltarsko zastavo oddaljeno le devet navtičnih milj.

V bližini je tudi francoska naftna ploščad, a se tudi oni niso odzvali na pozive na pomoč, ker da v bližini niso imeli nobenega primernega plovila.

“Zaradi vztrajnega molka malteških in gibraltarskih oblasti je vodenje reševanja prevzela italijanska obalna straža,” so še pojasnili v sporočilu za javnost. Na območje so nato poslali eno svojih ladij.

S skoraj že potopljenega gumijastega čolna so rešili 84 ljudi. Med njimi je bilo šest žensk in dva otroka. Zdaj jih bodo prepeljali na italijanski otok Lampedusa.

Tja je sicer v noči na sredo s skupaj 13 čolni prispelo okoli 300 migrantov, večinoma Tunizijcev, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine