15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Italija zaradi migracijske krize opozarja Evropsko unijo

Italijanski podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Luigi di Maio je zagrozil Bruslju, da bo Italija prenehala vplačevati v Evropsko unijo, če danes ne bodo našli rešitve za rešene migrante, ki so obstali na ladji v Catanii. Evropska komisija bo danes namreč gostila srečanje več držav glede beguncev z ladje Diciotti.

 

“V zadnjih mesecih smo lahko opazovali, kako v odnosih z Evropsko unijo delujeta mehak in trd pristop,” je dejal Di Maio v pogovoru, objavljenem v četrtek zvečer na Facebooku.

Če se ne bo na sestanku nič dogovorilo, “če se ne bodo odločili nič glede Diciottija in premestitve migrantov, jaz in celotno Gibanje pet zvezd ne bomo več pripravljeni vsako leto dajati Evropski uniji 20 milijard evrov,” je dodal.

Italija je sicer leta 2016 v skupni evropski proračun prispevala malo manj kot 14 milijard evrov, kar je manj kot odstotek njihovega bruto nacionalnega dohodka. Iz proračuna pa je Italija nato lahko črpala okoli 11,6 milijarde evrov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexander Winterstein je v odzivu dejal, da takšne grožnje “niso v pomoč”, ko iščejo rešitve glede porazdelitve migrantov. “Osredotočeni smo na iskanje rešitve in tudi drugi bi morali biti osredotočeni na to,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Evropska komisija bo popoldne v Bruslju gostila srečanje predstavnikov kakih deset članic EU, s katerimi bodo skušali najti rešitev za rešene migrante. Italijanski notranji minister Matteo Salvini migrantom, ki so zasidrani v pristanišči v Catanii, ne dovoli izkrcanja. Zaenkrat je z ladje v sredo spustil le 27 otrok brez spremstva.

Ladja Diciotti je od ponedeljka v sicilijanskem pristanišču, pred tem je več dni krožila po odprtem morju in čakala na dovoljenje za vplutje v eno izmed pristanišč. Salvini terja obljubo drugih članic EU, da bodo sprejele rešene migrante, dotlej jih ne namerava spustiti na kopno. V Bruslju so v sredo povedali, da rešitev za migrante z ladje Diciotti še vedno iščejo, saj še nobena članica ni ponudila, da bi sprejela kakšnega izmed njih.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine