5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Italija zaradi koronavirusa znova zapira pristanišča za ladje z migranti

Italija zaradi epidemije novega koronavirusa zapira svoja pristanišča za ladje z begunci. Zaradi izrednih zdravstvenih razmer namreč pristanišč ni več mogoče obravnavati kot varnih krajev, pojasnjuje današnji vladni odlok. Ladje nevladnih organizacij, ki so migrante rešile izven italijanskih voda, tako ne bodo mogle pristati v Italiji.

 

Sklep vlade, ki so ga podpisali zunanji, notranji, prometni in zdravstveni ministri, bo veljal ves čas trajanja z novim koronavirusom povezanih izrednih razmer v državi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Izredne razmere so sicer predvidene do 31. julija, lahko pa jih vlada tudi podaljša.

Vlada je odločitev sprejela, potem ko se je proti Italiji odpravila ladja nemške nevladne organizacije Sea Eye Alan Kurdi. Na njenem krovu je približno 150 migrantov, ki jih je ladja vkrcala v bližini libijske obale.

Po relativnem zatišju na področju prihodov ladij z migranti iz Afrike so številke v prvih dveh mesecih leta znova začele naraščati, nato pa marca zaradi novega koronavirusa, ki je močno prizadel Italijo, spet padle.

Ladje nevladnih organizacij so se sprva umaknile iz Sredozemskega morja, a ladja Alan Kurdi se je minuli teden spet vrnila na območje. Po vkrcanju dveh skupin migrantov je sporočila, da zanje išče varno pristanišče.

Je pa danes na Lampeduso prispelo 76 migrantov. Potem ko je njihovo plovilo doseglo italijanske vode, jih je obalna straža pospremila v tamkajšnje pristanišče.

Približno 60 prebivalcev otoka je medtem protestiralo pri županu Salvatoreju Martellu, ker da se je nekaj izmed 46 migrantov, ki so tja prispeli že v ponedeljek, prosto sprehajalo, medtem ko za same prebivalce velja karantena, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine