15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Italija zagrozila Bruslju z blokado vplutja ladij mednarodnih misij Sophia, ki rešujejo migrante

Italija si želi, da bi tudi druge države članice EU odprle svoja pristanišča za ladje mednarodne misije Sophia, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante, je zapisal italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi v pismu visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini. V Bruslju bodo predvidoma o pismu iz Rima razpravljali še danes.

Minister je pismu poslal pred tremi dnevi, v njem pa je zahteval revizijo misije Sophia v Sredozemskem morju. Rim med drugim zahteva še, da druge članice prevzamejo migrante v okviru misije, saj te sedaj avtomatično prepeljejo v italijanska pristanišča, poroča nemški časnik Die Welt, ki je pridobil pismo.

Poziv Italije so že v sredo obravnavali v političnem in varnostnem odboru EU, a niso dosegli dogovora, posvet pa bodo nadaljevali danes.

Italijanska populistična vlada, ki jo sestavljata Liga in Gibanje pet zvezd, je že zaprla svoja pristanišča za ladje nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante. Želijo pa da bi libijska obalna straža prevzela vodenje ter prestregla več migrantov in jih vrnila v Libijo. V okviru operacije Sophia sicer tudi usposabljajo libijsko obalno stražo.

O prepovedi vplutja ladij mednarodnih misij je sicer v začetku meseca govoril že italijanski notranji minister Matteo Salvini, a odločitev o tem ni v njegovi pristojnosti. Iz Evropske komisije so sicer takrat sporočili, da glede na to, da Italija trenutno koordinira operacijo EU, mora ladje tudi usmerjati v varna pristanišča, ta pa niso nujno le v Italiji.

Italijanski premier Giuseppe Conte pa je ta teden v pismu predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta, Jeanu-Claudu Junckerju in Donaldu Tusku, predlagal oblikovanje kriznega odbora EU, ki bi skrbel za porazdelitev migrantov, ki v Evropo pridejo po morju, med članicami povezave.

V Bruslju so predlog italijanskega premiera pozdravili.

Mednarodno priznani libijski premier Fajez Seradž je medtem zavrnil predlog EU, da bi v državi vzpostavili centre, kjer bi obravnavali prošnje za azil. Pred tem so takšne centre že zavrnili v Egiptu, Maroku in Tuniziji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine