6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Italija za pospešitev vračanja migrantov, ki nimajo pravice do bivanja

Italija namerava pospešiti vračanje tistih migrantov, ki so v državi brez pravice do bivanja. Letos se je v svoje domovine vrnilo 5940 migrantov. Lani se jih je v enakem obdobju 5395. Od začetka mandata druge italijanske vlade pod vodstvom Giuseppeja Conteja v začetku septembra se je v svoje domovine vrnilo 1304 migrantov.

 

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je danes v parlamentu ob predstavitvi poročila ocenila, da so te številke prenizke ter napovedala okrepljena prizadevanja Italije v boju proti trgovini z ljudmi in tragedijam v Sredozemskem morju. To naj bi storila s humanitarnimi koridorji za zakonito priseljevanje tistih, ki potrebujejo mednarodno zaščito, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Lamorgesejeva je ob tem še dejala, da si Italija prizadeva za spremembo sporazuma o sodelovanju z Libijo, ki ga je sklenila leta 2017. Cilj italijanske vlade je postopno zaprtje pripornih centrov v Libiji, v katerih zadržujejo migrante zaradi nezakonitega priseljevanja. Poleg tega naj bi upravljanje s temi centri prevzele agencije Združenih narodov.

Človekoljubne organizacije si prizadevajo, da bi Italija zaradi slabih razmer, v katerih so migranti v Libiji, v celoti zaustavila sodelovanje s Tripolijem, medtem ko si vlada v Rimu po napovedih zunanjega ministrstva Luigija Di Maia prizadeva, da bi sporazum sedaj izboljšali. Po zagotovilih italijanske vlade je ta sporazum prispeval k zmanjšanju migrantskega vala na Italijo ter tudi števila mrtvih v Sredozemlju.

Italijanska vlada si poleg tega želi spremeniti varnostni paket nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki ga je junija sprejel italijanski parlament. Paket namerava italijanska vlada do konca leta spremeniti v več pogledih, je napovedala Lamorgesejeva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine