2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Italija vendarle dovolila izkrcanje migrantov z ladje Sea-Watch, migrante pa so rešili tako rekoč pri obali Libije!

Migranti z ladje nemške nevladne organizacije Sea-Watch se bodo lahko po skoraj dveh tednih na morju izkrcali, saj se je sedem držav članic Evropske unije zavezalo, da jih sprejme, je danes sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Migranti bodo ladjo zapustili v prihodnjih urah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Sedem držav članic – Luksemburg, Nemčija, Francija, Portugalska, Romunija, Malta in Italija – se je zavezalo, da bodo sprejele skupno 47 prebežnikov, ki so obtičali na ladji.

Nemška nevladna organizacija je 19. januarja pred obalo Libije rešila 47 migrantov, med njimi osem mladoletnikov. Zadnjih nekaj dni je bila ladja zasidrana pred obalo Sicilije, a ni smela vpluti v pristanišče. Italija je namreč prepovedala vplutje, dokler ne bodo države članice obljubile, da bodo sprejele prebežnike.

Je pa vsekakor zanimivo, da migrantov, ki jih rešijo v libijskih teritorialnih vodah, ne vrnejo v Libijo, ampak jih odpeljejo v Evropo. Postavlja se vprašanje, kdo financira tovrstne »reševalne« akcije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine