11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Italija vendarle dovolila izkrcanje migrantov z ladje Open Arms, vendar samo mladoletnim; tožilstvo ovadilo Salvinija

Italijanske oblasti so prižgale zeleno luč za izkrcanje približno 30 mladoletnih migrantov s humanitarne ladje Open Arms, ki je zasidrana pred otokom Lampedusa. Policija je prišla do ladje, da bi začela postopke evakuacije, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Izkrcanje mladoletnikov s humanitarne ladje Open Arms, ki je zasidrana pred Lampeduso in ji italijanske oblasti še naprej ne dovolijo vplutja v pristanišče, je italijanski notranji minister Matteo Salvini dovolil potem, ko mu je danes znova pisal premier Giuseppe Conte. Ta ga je, tako kot že v pismu v sredo, pozval, naj dovoli izkrcanje mladoletnikov iz humanitarnih razlogov.

Conte je potrdil, da je šest držav EU pripravljeno sprejeti migrante. To so Nemčija, Francija, Romunija, Luksemburg, Portugalska in Španija.

Italijanski notranji minister je nato sporočil, da bo dovolil izkrcanje mladoletnikov. V javnem pismu premierju Conteju je Salvini zapisal, da bo izkrcanje mladoletnih migrantov dovoli “proti (svoji) volji” samo zato, ker ga je tako prosil premier, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po izkrcanju mladoletnikov bo po poročanju APA na krovu ladje Open Arms še 106 migrantov, ki so na krovu ladje španske humanitarne organizacije Proactiva Open Arms že 17 dni. Razmere na krovu postajajo vse bolj kritične, opozarja kapitan ladje Marc Reig.

Že pred izkrcanjem pa je prišlo v javnost sporočilo, da je italijansko tožilstvo proti notranjemu ministru Matteu Salviniju, ki humanitarni ladji z rešenimi migranti ne dovoli vplutja v pristanišče, sprožilo preiskavo zaradi domnevne ugrabitve in zlorabe položaja.

V okviru preiskave je tožilstvo na Siciliji danes poslalo pravosodno policijo na sedež obalne straže v Rimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je popisala komunikacijo med notranjim ministrstvom in reševalnimi službami, da bi preverila, kdo preprečuje vplutje ladje v pristanišče v Lampedusi, poroča časnik La Repubblica.

Za ta korak so se odločili, potem ko je obalna straža v petek sprejela odločitev brez primere in pisala Salviniju, da “ni nikakršnih ovir za to, da ladja ne bi pristala”.

Na ladji Open Arms španske nevladne organizacije Proactiva, ki je zasidrana pred italijanskim otokom Lampedusa, je tudi 30 mladoletnikov, nekateri so brez spremstva. Od četrtka so z ladje sicer evakuirali dvanajst migrantov z zdravstvenimi težavami.

Kapitan ladje Marc Reig je v petek sporočil, da so migranti, ki so zbežali iz kaosa v Libiji, ladja pa jih je rešila v Sredozemskem morju, “psihično zlomljeni”.

Zdravniki italijanskega malteškega reda so v petek opozorili, da so razmere na ladji, na kateri so migranti že dva tedna, slabe.

“Svet je priča temu, kaj je moralo preživeti 134 ljudi, ki čakajo na izkrcanje,” je tvitnil Open Arms. “Od varnega zatočišča jih loči samo pomanjkanje volje politikov, ki imajo moč odločanja,” so sporočili iz španske dobrodelne organizacije.

Salvini je v petek tvitnil, da bi bila ladja, če bi pred 16 dnevi zaplula proti Španiji, “že doma”. Boj nevladnih organizacij je političen, in ne humanitaren, poteka pa na plečih migrantov, je dodal.

Kljub temu da so migrante z ladje Open Arms pripravljene sprejeti Francija, Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija in Luksemburg, kar je v petek potrdila tudi Evropska komisija, ji Italija ne dovoli vplutja v pristanišče. Italijansko notranje ministrstvo poudarja, da še nobena evropska država ni sprejela formalnih ukrepov za sprejem migrantov z ladje Open Arms.

Na morju pred Sicilijo pa je še vedno tudi ladja Ocean Viking, ki jo upravljajo SOS Mediteranee in Zdravniki brez meja (MSF). Na ladji, ki prav tako čaka na dovoljenje za vplutje v varno pristanišče, je 356 migrantov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine