13.9 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Italija bo dovolila izkrcanje migrantov, ki jih je rešila mornarica – 36 migrantov si bodo razdelile ostale članice EU

Italijanska vlada je danes sporočila, da bo dovolila izkrcanje 36 migrantov, ki jih je v četrtek v južnem Sredozemlju rešila ladja italijanske mornarice, saj so z več državami članicami EU dosegli dogovor, da jih bodo sprejele. 29 migrantov, ki jih je rešila ladja nevladne organizacije, pa za zdaj ostaja na morju.

 

Italijanska mornarica je v četrtek sporočila, da so migrante, med katerimi so bili tudi dve ženski in osem otrok, rešili z majhnega čolna, ki se je potapljal 75 morskih milj severno od libijske obale.

“Zahvaljujem se Franciji, Luksemburgu in Nemčiji za skrb, saj so v nekaj urah sporočili, da so jih pripravljeni sprejeti,” je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte.

Ladja Mare Jonio, ki jo upravlja nevladna organizacija Mediterranea, je medtem pred obalo Libije rešila 29 migrantov, med katerimi so tri ženske in leto dni stara deklica, ki so se znašli v težavah.

“Za njih pristanišča ostajajo zaprta,” je sporočil notranji minister Matteo Salvini. Vodja skrajno desne Lige vztraja, da je strog pristop do migracij nujen, da bi preprečili nezakonito priseljevanje iz Afrike.

Salvini je v zadnjih mesecih večkrat preprečil izkrcanje migrantov, ki so jih rešile ladje nevladnih organizacij in italijanska obalna straža. Popustil je šele, ko so druge države članice EU privolile, da bodo sprejele prišleke.

Iz Mediterranee so danes sporočili, da je ladja Mare Jonio vplula v italijanske ozemeljske vode blizu otoka Lampedusa, kjer sta jo pričakala policijska patruljna čolna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine