7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Italija bo dovolila izkrcanje 135 migrantov, ko bo Bruselj zagotovil njihovo razporeditev v ostale države

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes ukazal, da 135 rešenih migrantov ostane na krovu ladje italijanske obalne straže, dokler jih ne bodo druge evropske države pripravljene sprejeti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Migranti so pluli na dveh improviziranih čolnih. Enega je v sredo opazil tunizijski ribič, drugega pa italijanski. Italijanska obalna straža je poslala po migrante, ki jih je videl Tunizijec. Italijanski ribič pa je spremljal drugi čoln z okoli 50 migranti, ko so ti pluli proti Malti.

Kot je pojasnil italijanski ribič, je bil stalno v stiku z italijansko obalno stražo, malteške oblasti pa se niso javile, čeprav so bili v njihovem območju iskanja in reševanja. Italijanska obalna straža je kasneje pobrala tudi te migrante.

Italijanska vlada pa je danes zaprosila Evropsko komisijo, naj uskladi operacijo za prerazporeditev 135 migrantov, ki so trenutno na krovu ladje italijanske obalne straže. Zaenkrat čakajo na odgovor iz Bruslja in niso določili pristanišča, kamor lahko vpluje ladja obalne straže.

Italijanske oblasti so sicer v sredo rešile 77 ljudi, med njimi večinoma ženske in otroke, in jih prepeljale na Lampeduso. Na italijanski otok prihajajo tudi drugi migranti, med drugim sta v sredo prispela dve čolna iz Tunizije s 34 migranti na krovu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine