4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Islamska država grozi Evropi s posebej izurjeno spečo vojsko, ki je pripravljena za napad!

Kot vse kaže kljub uspehom na ozemlju Sirije Islamska država vendarle ni povsem poražena. Pojavljajo se informacije in namigi, da bi ta skrajna teroristična skupina v bližnji prihodnosti utegnila izvesti serijo napadov v Evropi. Tu se namreč skriva speča vojska izurjenih in izkušenih džihadističnih borcev, ki bi jo lahko poimenovali tudi kot ISIS 2.0. YPG po drugi strani počne vse, kar je možno, da bi preprečili to prakso, a jim pri tem nagaja avtoritarna Turčija.

Očitno Islamska država kljub nekaterim vidnejšim uspehom in posledični stabilizaciji razmer v Siriji še zdaleč ni poražena. Prejšnji teden je organizacija International Center for the Study of Violent Extremism (ICVSE), ki se ukvarja s proučevanjem ekstremizma zaslišala 18 borcev IS, ki so bili v pridržanju s strani kurdske milice YPG. Eden izmed njih, 35-letni Tunizijec Abdel Kadr, je prvič v Nemčijo nelegalno vstopil leta 2008, po poroki z nemško državljanko pa je sam postal polnopravni nemški državljan. Leta 2014 je zapustil državo kot voznik reševalnega vozila za humanitarce, a se je priključil IS. Ko so ga ujeli pripadniki YPG, jim je pojasnil, da je imel dostop do visokih predstavnikov IS in izrazil je pripravljenost, da poda informacije in se tako reši. Med drugim je spregovoril o speči vojski borcev IS, ki se nahaja v Evropi: “24 ur dnevno živijo z masko in so posebno trenirani za to, kar počnejo. Imajo lastne hiše in družine. Izbrani so posebej, mnogi pa so poslani nazaj v Evropo.”

IS v Evropo vrača borce atletske postave in evropskega videza
“Mnogo je takih, ki jih je IS trenirala posebej z namenom njihovega povratka v Evropo,” je pojasnil Kadr in dodal, da je bil med takšnimi tudi Avstrijec Abu Musa al-Almani. “Bil je zadolžen za področje Nemčije. Govoril je sedem jezikov, nemški, nizozemski, francoski in arabski. Bil je pravi Avstrijec z dolgimi lasmi in rdečo brado. Prihajal je iz bogate družine, prej pa je bil katolik. Srečal sem ga v Siriji, selil se je povsod,” pripoveduje Kadr. Kot še pripoveduje, gre očitno za pravi val novih napadalcev, ki se premikajo proti Evropi: “Vprašali so me, če se želim vrniti v Nemčijo. Rekli so mi, da če se želim vrniti, naj se ne obremenjujem z denarjem, no niso vedeli, o čem razmišljam.” Kadr se je tudi po pridružitvi IS ukvarjal s postranskimi posli, ki so mu prinašali velike dobičke, tako da denar zanj sploh ni bil problem, po drugi strani pa je imel v telesu sedem kosov šrapnelov in, če bi šel skozi letališče, bi ga takoj ujeli. Tisti borci, ki so jih poslali nazaj v Evropo, so atletske postave in dajejo evropski videz, prav tako pa je Kadra želela IS uporabiti kot tihotapca ljudi med Turčijo in Grčijo, navaja hrvaški Express.

Kadr se je pred tem ukvarjal s tihotapljenjem nelegalnih migrantov
Prav to pa je posel, s katerim se je prej ukvarjal Kadr. Dokler je živel v Nemčiji je služil tisoče dolarjev s tihotapljenjem Irancev, Pakistancev in Afganistancev, dobro pa je vedel tudi, da je pot težka in nevarna. Za njegov posel so vedeli tako kolegi iz IS kot tudi njegovi nemški prijatelji. “Abu Musa al-Almani, ki je bil zadolžen za Nemčijo, je prišel v Rako z Dominicom in me spraševal, s čim se ukvarjam. Rekel je, da me IS potrebuje, da me cela islamska nacija potrebuje,” je pojasnil. IS ga je namreč potrebovala, da bi jim pomagal pri treningu in tihotapljenju treniranih borcev v Evropo, a jih je zavrnil, namesto njega pa je posel prevzel Alžirec. Tipična taktika, kako spraviti borca v Evropo, med drugim vključuje izdajo lažne novice o smrti posameznega borca nekaj mesecev prej, objavijo namreč, da je npr. umrl v bombnem napadu. V tem času borce trenirajo, v Turčiji pa nekaterim celo transplantirajo lase, jim kirurško spremenijo videz oči ali spremenijo celo njihovo polt.

Včasih niti družine ne vedo, da so njihovi najbližji speči vojaki IS, YPG dela vse, da bi preprečila to prakso
IS Evropejce poziva, da pridejo na oddih v nekatera izmed turških letovišč, od tam jih odvedejo na mesta urjenja in v roku enega leta se lahko vrnejo nazaj v Evropo. “Lahko se vključijo v IS in vrnejo v družino, ne da bi za to vedeli starši. Vrnejo jih v Evropo po letu dni treninga za IS. Nekateri, ki so bili evropskega videza, so se tudi vrnili kar prek Tručije,” pripoveduje Kadr. YPG po drugi strani, kot še poroča Express, pojasnjuje, da dela vse, kar je v njihovi moči, da bi zaustavil takšne operacije. V zaporu imajo trenutno 3.500 tujih borcev, večina logistične pomoči in zalog hrane za IS pa pride prek turške meje. Prav zato poudarjajo, da jih odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da iz Sirije vrne 2.000 ameriških vojakov, lahko postavi v izredno ranljiv položaj. Po njihovem mnenju so Turki pod vodstvom tamkajšnjega avtoritarnega predsednika Recepa Tayipa Erdogana, ki jih označujejo za teroriste, pravzaprav sodelavci in podporniki IS. “Borimo se proti terorizmu, nekateri pa jim pomagajo, da prihajajo in, da odhajajo prek naših mej,” pravijo v YPG.

J. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine