14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ilirskobistriška občina z vsemi pravnimi sredstvi proti sprejemno-registracijskemu centru

Upravno sodišče je Občini Ilirska Bistrica prepovedalo izvedbo referenduma o sprejemno-registracijskem centru. Zato so svetniki na četrtkovi seji občinskega sveta Ilirska Bistrica sklenili, da bo občina predlagala revizijo sodbe na vrhovnem sodišču. Prepričani so, da gre pri prepovedi referenduma za poseg v ustavne pravice njihovih občanov.

 

Svetniki so podprli predlog župana Emila Rojca, da naj pooblastijo odvetnika za vložitev predloga za dopustitev revizije in revizije zoper sodbo na vrhovno sodišče. Prepričani so, da mora Občina Ilirska Bistrica uporabiti vsa pravna sredstva, ki so ji na voljo za rešitev tega problema.

Čeprav svetniki pripadajo različnim strankam in listam, so podprli tudi prizadevanja Civilne iniciative za varovano mejo, ki so jo pred kratkim ustanovili kot odgovor na to, da se občani glede načrtovanega centra niso mogli izreči na referendumu.

“S tem, ko je upravno sodišče prepovedalo izvedbo referenduma, je po mojem mnenju poseglo v ustavne pravice občanov,” je povedal svetnik Andrej Batista.

Občinski svet poleg tega zahteva, da vlada prekine in pristojni organi prenehajo vse aktivnosti za postavitev sprejemno-registracijskega centra na mejnem prehodu Jelšane, povečajo število policistov in okrepijo varovanje državne meje ter da občini zagotovijo denar za sanacijo divjih odlagališč, ki ostajajo za ilegalnimi migranti.

Ministrstvo za notranje zadeve oziroma urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov kljub nasprotovanju občanov nadaljuje postopke za vzpostavitev centra. Civilna iniciativa za varovano mejo pa medtem zbira podpise pod peticijo proti postavitvi centra in za varovano mejo, prihodnjo soboto pa v Jelšanah pripravljajo tudi protestni shod.

Ilirskobistriški župan je že napovedal, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da te načrte prepreči. Čeprav je osebno referendum podprl, je bil dolžan preveriti njegovo zakonitost, zato je tudi zadržal sprejeti sklep občinskega sveta o izvedbi referenduma in ga s tožbo na upravnem sodišču izpodbijal. Upravno sodišče je odločilo, da je sklep občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica o izvedbi referenduma o sprejemno-registracijskem centru za migrante nezakonit in ga je tudi odpravilo, je 3. aprila za STA potrdil župan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine