11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ilegalni migranti na naše območje prinašajo bolezni, ki so bile že zdavnaj izkoreninjene!

Poslanska skupina SDS je danes na predsednika odbora za zdravstvo in predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo naslovila zahtevo za sklic skupne nujne seje obeh odborov, na kateri bi obravnavali problematiko zagotavljanja zdravstvene varnosti policistov in zdravstvenih delavcev ob stikih z ilegalnimi migranti.

V poslanski skupini SDS opozarjajo, da v Evropo in tudi v Slovenijo prihaja vedno več ilegalnih migrantov, ki pa s seboj prinašajo tudi nevarne infekcijske bolezni, ki so v Evropi že davno izkoreninjene. Tako naj bi k nam (Evropo) prihajale osebe, okužene z virusi tuberkuloze, hepatitisa, HIV-a, ošpic, ebole…Kakšne so številke obolenj, je težko vedeti natančno, saj v Evropo vstopajo migranti, ki niso evidentirani.

Po nekaterih podatkih tujih zdravstvenih inštitutov naj bi se v zadnjih treh letih primeri hepatitisa B povišali za kar 300 odstotkov, primeri ošpic za 450 odstotkov, število primerov tuberkuloze pa naj bi naraslo za 30 odstotkov. Po neuradnih informacijah naj bi v Italiji zabeležili tudi več primeri okužb z ebolo. Najpogostejši prinos bolezni naj bi zaznali iz Eritreje, Sirije, Somalije, Afganistana, Sierre Leone, Nigerije, Iraka, Etiopije, Gvineje in Pakistana.

Vsi ti ilegalni migranti, ki vstopajo v Slovenijo, se srečajo s policisti, ki varujejo območja ob meji. V zadnjih tednih smo bili tako ponovno priča okužbe policista na območju PU Novo mesto, kateri se je ob stiku z ilegalnim migrantom okužil z garjami. Po informacijah NIJZ se mora sedaj zdraviti celoten kolektiv, kjer so se garje pojavile. Prav tako pa se morajo izvesti vsi ukrepi za preprečitev nadaljnjega prenosa okužbe.

SDS opozarja tudi na dogajanje v občini Ilirska Bistrica, kjer se z ilegalnimi migranti, ki povzročajo velike nevšečnosti v njihovem lokalnem okolju, srečujejo vsak dan. V Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica morajo namreč po vsakršni oskrbi ilegalnih migrantov razkužiti ambulanto za 30 minut in ne smejo delati popolnoma nič. Težave imajo tudi vozniki reševalnih vozil. V lanskem letu je bilo tako kar 30 odstotkov takšnih intervencij, kjer so morali reševalno vozilo poslati na področje vasi Gumance, kjer pa ni signala in se reševalna vozila potem ne morejo odzivati v primeru nevarnosti. Ker gre za urgentno situacijo, ilegalnega migranta obravnavajo prednostno, oskrba ilegalnih migrantov pa povzroča zastoje pri zdravstveni oskrbi domačinov. Dogaja se celo, da zaradi intervencije za ilegalne migrante zdravniki prekinejo delo v ordinaciji, predvsem na urgenci.

Tudi zaradi vsega navedenega so se predstavniki Sindikata policistov Slovenije s pobudo, da se v okviru varstva pred boleznimi izpostavi bolezni, s katerimi se lahko policisti okužijo pri opravljanju dela z ilegalnimi migranti, obrnili na ministrstvo za notranje zadeve in policijo.

Pomembno je, da ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zdravje redno spremljata, načrtujeta in izvajata preventivne in učinkovite ukrepe za zaščito policistov in vseh, ki so pri opravljanju svojega dela izpostavljeni možnostim okužbe. Prav tako bi vlada z dodatnimi cepljenji, natančnimi navodili za njihovo varnost, ustrezno zaščitno opremo… morala poskrbeti za policiste, ki se srečujejo z ilegalnimi migranti.

SDS zanima tudi, kako je poskrbljeno za zdravstveno varnost zdravnikov, zdravstvenega osebja? Ali so ti dodatno cepljeni? Kaj se bo zgodilo v primeru, da bodo okuženi ilegalni migranti prišli v stik z domačini, ki prav tako niso cepljeni proti boleznim, ki so že zdavnaj izginile iz Evrope?

Glede na vse navedeno, v poslanski skupini SDS zahtevajo, da se skliče skupna nujna seja obeh pristojnih odborov, po razpravi pa predlagamo, da se sprejme naslednja dva sklepa:

1.        Odbor za zdravstvo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo priporočata ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve, da poskrbita za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni, ki jih ob ilegalnih vstopih v Republiko Slovenijo s seboj prinašajo migranti.

2.        Odbor za zdravstvo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo priporočata ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve, da redno poročata o sprejetih ukrepih za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni, ki jih ob ilegalnih vstopih v Republiko Slovenijo s seboj prinašajo migranti ter njihovem izvajanju in učinkih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine